šire utjecaj

Čak 42 skupine su prisegnule na odanost ISIL-u

ISIL
11.12.2015.
u 09:42

Vjeruje se da ukupno 42 međunarodne skupine daje podršku ISIL-u i njezinom vođi Abu Bakr al-Bagdadiju, objavio je Institut za mir i ekonomiju, a prenosi Daily Mail. 

Te su skupine s Islamskom državom povezane na razne načine, neki im daju tek moralnu podršku, drugi im šalju borce u pomoć ili djeluju kao skupine 'spavača'. 

Terorističke skupine diljem svijeta prisegnule su na vjernost ekstremistima. Od Filipina, preko središnje Azije do Tunisa, u pustinjama i džunglama djeluju centri za obuku militanata i sljedbenika džihada. 

Skupine zapravo imaju malo toga zajedničkog, osim želje da uspostave vlastita kraljevstva u kojima bi se živjelo po tradicionalnim šerijatskim zakonima. Ono što ih ujedinjava je zajednički princip da 'cilj opravdava sredstvo'. 

Dr. Christina Schori Liang, viša suradnica pri Ženevskom centru za sigurnost, kazala je kako je ISIL uspostavio mrežu koja je toliko efektivna da i druge terorističke skupine žele biti njezin dio. 

- Pripadnost ISIL-u manjim skupinama daje globalnu prepoznatljivost i povećava im učinkovitost. Imponira im ideja da su dio većeg društvenog pokreta - pojasnila je. 

Strahuje se da bi se široka ISIL-ova podružnica uskoro mogla proširiti izvan svojih ideoloških i simboličnih veza te stvoriti nešto poput multinacionalne tvrtke. 

- To je vrsta mafijaške organizacije. Svatko ima svoj posao i ako više surađuju šire svoje poslovanje te se tako još više obogaćuju. Mislim da je ISIL stalno u potrazi za novim tržištima - kazala je Schori Liang. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?