revolucija u liječenju

Bioničko oko spojili direktno u mozak kako bi ženi 'vratili' vid

oko
Pixabay
04.11.2016.
u 21:26

Žena (30) koja je prije 7 godina ostala slijepa prva je kojoj su direktno na vidni korteks u mozgu spojili senzor koji bežično prima informacije i tako je opet mogla vidjeti boje i oblike

Vidom primamo oko 90 posto svih informacija o svijetu oko sebe i to je jedan od razloga zbog kojeg brojni znanstvenici rade na sve naprednijim sustavima koji će omogućiti ljudima da progledaju. Najnovije rješenje veliki je korak prema tome nakon što su ženi (30) koja je sedam godina bila slijepa omogućili da ponovno vidi oblike i boje ispred sebe.

Ona je prva kojoj su na Sveučilištu Kalifornije direktno na vidni korteks u mozgu ugradili bežični vizualni stimulator Orion I. Sustav joj je omogućio da vidi bljeskove boje, linije i točke kad su joj poslali signale s računala u mozak. Pritom nije imala ni značajnih nuspojava, prenosi RT.

Uređaj je razvijala tvrtka Second Sight. Dok je njihov prethodni uređaj Argus II stimulirao stanice u oku koje su se još mogle koristiti, Orion I se temelji na tome da čitavo oko zaobilazi i signal šalje direktno u mozak. Na taj način bi trebao pomoći onima koji ne mogu iskoristiti prednosti Argusa.

Na taj način teoretski bi se mogao vratiti vid svakome tko je oslijepio iz bilo kojeg razloga, uključujući glaukom, rak, dijabetičku retinopatiju ili neku traumu.
- Na temelju rezultata testiranja, stimulacija vidnog korteksa ima potencijal da vrati vid slijepima što je ključno za neovisnost i kvalitetu života - rekao je Nader Pouratian sa UCLA, prenosi 24sata.hr.

Sljedeći korak za znanstvenike bit će spojiti stimulator u mozgu s kamerom koja će se moći nositi na naočalama, a sljedeće godine tražit će odgovarajuće dozvole za ta testiranja.

- Vjerujemo da će ova tehnologija u konačnici pružiti iskoristiv oblik vida za milijune ljudi koji su slijepi, a nisu kandidati za Argus II protezu - kaže Will McGuire iz Second Sighta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije