Povlačenje iz 'vječnog rata'

Amerikanci u Afganistanu napustili ključnu bazu

nato Afganistan
04.07.2021.
u 10:55

Posljednji američki vojnici napustili su jučer Bagram, najveću američku zračnu bazu u Afganistanu i simbol američkog prisustva u toj srednjoazijskoj zemlji koju je SAD okupirao nakon terorističkog napada na Sjedinjene Države prije skoro dva desetljeća. 
Američko napuštanje Bagrama dogodilo se pod okriljem noći, bez koordinacije s lokalnim vlastima. 

Odlazak iz Bagrama, koji su preuzele afganistanske snage, predstavlja uvod u konačno američko povlačenje iz Afganistana, koje bi trebalo biti okončano do 11. rujna, iako će i nakon tog roka oko 600 američkih vojnika ostati u Afganistanu, ali samo zbog osiguranja golemog američkog diplomatskog sjedišta u Kabulu. 

Američko povlačenje rezultat je američkog dogovora s talibanima, koji su protekla dva desetljeća predvodili borbu za protjerivanje američkih i ostalih snaga NATO-a iz Afganistana. Mirovnim sporazumom iz Dohe Amerikanci su pristali na povlačenje, dok su talibani obećali da će spriječiti međunarodni terorizam s afganistanskog tla - što je inicijalno i dovelo do okupacije, s obzirom na to da je teroristički napad Al-Qai'de na SAD isplaniran u Afganistanu - ali i započeti razgovore s afganistanskim vlastima.

Naime, predviđena je i participacija talibana u afganistanskoj vladi. Međutim, ti pregovori nisu dali opipljive rezultate i svi se pitaju hoće li afganistanske vladine snage uspjeti zadržati kontrolu nad zemljom nakon što zapadne snage napuste Afganistan ili će Afganistan ponovno pasti u ruke talibana. 

Sukobi u Afganistanu nisu okončani unatoč potpisivanju mirovnog sporazuma, a sudeći po silovitoj ofenzivi koju su nedavno pokrenule talibanske snage, koje su zauzele brojne afganistanske provincije, talibani povlačenje NATO snaga neće čekati prekriženih ruku. U ovom trenutku provladine snage kontroliraju gradove, a talibani ostatak zemlje.

Glasnogovornik afganistanskih talibana Zabihullah Mujahid pozdravio je odlazak stranih sila iz Bagrama poručivši da će potpuno povlačenje stranih vojnika iz zemlje Afganistancima omogućiti da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Mnogi vjeruju da će povlačenje zapadnih snaga biti uvod u novi krug krvoprolića u toj ratom opustošenoj zemlji, u kojoj borbe, uz manje prekide, traju već dulje od četiri desetljeća, od sovjetske invazije 1979. godine. Rat u Afganistanu najdulji je u američkoj povijesti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije