Jedna od najvećih tvrtki

Amazon otvara urede u Hrvatskoj: Informatički div planira zaposliti 50-ak ljudi

02.09.2021.
u 10:55

Amazon, jedna od pet najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, nakon dvije godine priprema, i formalno je krenula u otvaranje ureda u Zagrebu. Za početak traži 15 zaposlenika, a neslužbeno se u branši spominje da bi se konačna brojka mogla popeti na njih 50. Iako je ova kompanija u nas najpoznatija kao internetski trgovac, i to najveći na svijetu, u IT industriji mnogo je poznatija po cloud uslugama,prenosi N1.

Više-manje svi digitalni servisi danas od Netflixa, Spotifya, Gmaila, Outlooka pa do e-Građana nalaze se u cloudu, odnosno na posebno jakim računalima, takozvanim serverima, smještenim u posebnim zgradama – podatkovnim centrima, kojima se pristupa preko interneta. Amazon je prva kompanija na svijetu koja je ponudila cloud usluge. Ne izravno krajnjim korisnicima, nego tvrtkama poput Netflixa, čiji se cijeli servis vrti upravo u Amazonovom cloudu.

Prije dvije godine Amazon je preko svoje tvrtke kćeri A100 Row Inc. otvorio u Hrvatskoj poduzeće Amazon Data Services Zagreb d.o.o. Lani je tvrtka napravila prvih 1,75 milijuna kuna prometa, mahom interno, prema poslovnim jedinicama unutar Amazona.

Godinu je zaključila s 117.708 kuna neto dobiti. No, tvrtka nije imala niti jednog zaposlenika. Paralelno je, i to u listopadu, Amazon poslovanje u Hrvatskoj proširio upravo kroz internetsku trgovinu. Hrvatskoj pošti dodijelio je posao lokalne i regionalne distribucije svojih paketa i time pokrio taj dio poslovanja. Sada je pak tehnološki div, koji se nalazi uz bok Appleu, Facebooku, Googleu i Microsoftu, odlučio ojačati i svoje cloud poslovanje u Hrvatskoj.

Prvo je u veljači ovdje zakupio servere za ‘caching’, odnosno Zagreb izravno povezao na svoju cloud infrastrukturu. Tada je naveo da klijentima, poput Netflixa, može ponuditi 14 posto brži prijenos podataka do korisnika. U drugom koraku sada u Zagrebu razvija tim koji bi se bavio dizajniranjem i realizacijom velikih cloud projekata na globalnoj razini.

Upravo stoga, među 15 oglašenih pozicija u Zagrebu, Amazon ne traži ni programere ni specijaliste za e-trgovinu, nego cijeli niz stručnjaka koji bi se bavili projektiranjem i održavanjem cloud infrastrukture. Na popisu su tehničari, električari i drugi stručnjaci za izradu i održavanje infrastrukture na kojoj počiva današnji internet. Uvjeti koje Amazon postavlja su fakultetska diploma i po sedam godina iskustva u branši.

U Amazonu su bili nedostupni za komentar, piše Jutarnji list. Vlasnici i direktori podatkovnih centara u Hrvatskoj ogradili su se od komentara. Poznato je da u Hrvatskoj svoje ‘caching’ servere imaju i Microsoft i Google. U branši se komentira da je Amazon u Hrvatskoj počeo aktivnije raditi zbog niza razloga.

Prvi razlog su stručnjaci. Hrvatska je, usto, dulje od desetljeća bila globalno sjedište američke tvrtke Emerson Electric za dizajn i razvoj podatkovnih centara, a takozvani modularni podatkovni centri koje koristi Facebook osmišljeni su, izrađeni i isporučeni toj kompaniji upravo iz Hrvatske. Taj je posao kasnije naslijedila američka tvrtka Vertiv koja je u travnju u Zagrebu izgradila tvornicu podatkovnih centara.

U branši navode i da je u Hrvatskoj niz tvrtki najavilo ili izgradilo podatkovne centre po svjetskim standardima, znači minimalno Tier 3 kategorije, kao što navode PCK, HT, A1 i Altus IT. Ovog potonjeg prije točno godinu dana preuzeo je najveći svjetski pružatelj usluga podatkovnih centara, američki Digital Realty.

Hrvoje Balen, član uprave Algebre, kaže da je oduševljen što tehnološki div u Hrvatskoj traži IT stručnjake koji nisu nužno samo programeri. “To je dobra poruka za širi IT ekosustav u Hrvatskoj, ali i za druge strane ulagače jer nije mala stvar što je Amazon priliku pronašao upravo ovdje”, zaključuje Balen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije