UJEDINJENI NARODI

Abbas kaže da bi se Velika Britanija trebala ispričati zbog Balfourove deklaracije

Mahmoud Abbas
22.09.2016.
u 21:19

Velika Britanija bi se trebala ispričati za Balfourovu deklaraciju 1917. kojom je podržala stvaranje židovske države u Palestini, te bi trebala priznati Palestinu, rekao je njezin predsjednik Mahmoud Abbas u četvrtak.

Govoreći na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, Abas je rekao da je palestinski narod znatno propatio zbog Balfourove deklaracije kojom je 1917. Velika Britanija objavila da podržava stvaranje doma za židovski narod u Palestinu, no kako to ne bi smjelo smanjiti prava onih koji tamo već žive. Deklaracija je nazvana po tadašnjem britanskom ministru vanjskih poslova. 

"Ususret stotoj godišnjici te neslavne deklaracije pozivamo Veliku Britaniju da izvuče potrebnu lekciju i podnese svoju povijesnu, pravnu, političku, materijalnu i moralnu odgovornost za posljedice te deklaracije, uključujući i ispriku palestinskom narodu za katastrofe, bijedu i nepravdu koje je ona donijela, te da ispravi te nesreće i njezine posljedice, što podrazumijeva i priznanje države Palestine", rekao je Abbas, dodavši kako je to "najmanje što Velika Britanija može učiniti".

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela propali su 2014., te su male nade da će se oni ubrzo nastaviti, djelomično zbog izraelskog gnjeva zbog palestinskog nasilja, te palestinskih kritika izraelskog naseljavanja na okupiranom teritoriju na kojem oni žele proglasiti svoju državu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?