egipat

17-godišnjakinju natjerali na obrezivanje, preminula na stolu tijekom operacije

Egipat
01.06.2016.
u 11:04

Egipatsko tužiteljstvo istražuje smrt tinejdžerke tijekom operacije obrezivanja u privatnoj bolnici. Mayar Mohamed Mousa (17) preminula je u El Canal bolnici u provinciji Suez dok je bila pod dejstvom anestezije.

"Ova operacija je zabranjena zakonom 2008. godine", istakao je ministar zdravlja Egipta Lotfi Abdel-Samee.

Uprkos zabrani obrezivanje žena je rasprostranjeno u Egiptu, posebno u ruralnim područjima. Ovaj zakon doveo je i do prve zatvorske kazne na koju je osuđen liječnik u siječnja prošle godine, kao i otac djevojčice koji je dobio tri mjeseca zatvora.

Mousa je odvedena na operaciju odmah nakon njene sestre. Njihova majka je medicinska sestra, a otac kirurg. Operaciju je izveo registrirani kirirug.
Vlasti su zatvorili bolnicu nakon što su ostale pacijente prebacili u druge bolnice, a policija je ispitala menadžera bolnice i medicinsko osoblje koje je sudjelovalo u operaciji. Razgovor je obavljen i sa majkom.

Istraga je otvorena nakon što je inspektor zdravstva prijavio okolnosti pod kojima je djevojka preminula. Obavljena je autopsija i sada se čekaju nalazi testova koji će pokazati uzrok smrti.

Oko 200 milijuna žena širom svijeta podvrgnuti su ovoj vrsti operacije, ali u Egiptu, Burkini Faso, Liberiji i Keniji napravljeni su krupni koraci u borbi protiv ženskog obrezivanja.

"Prema posljednjim podacima ankete egipatskog ministarstva zdravlja mi pobjeđujemo. Stavovi majki se mijenjaju. Iako je njih 92 posto podvrgnuto zahvatu samo njih 35 posto je dozvolilo da se isto dogodi njihovim kćerkama", kazali su iz UNDP-a.

Žrtve ove procedure često se suočavaju s teškim posljedicama kao što su krvarenje i bol dok uriniraju, ekstremna neugodnost tijekom seksa, fatalne komplikacije pri porođaju i duboka psihološka trauma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije