IDE IVICA DAČIĆ

Sutra nastavak dijaloga Srbije i Kosova u Bruxellesu?

Kosovo
DPA/PIXSELL
16.04.2013.
u 08:17

Uvjet srpske strane je da se iz sporazuma izbacio dio prema kojemu se Južna Mitrovica pripaja sjeveru Kosova

Kako doznaje beogradski Blic, sustra se nastavlja dijalog Prištine i Beograda u Bruxellesu pod posredovanjem EU-a i za sada je sigurno da će na pregovore ići Ivica Dačić. Visoki diplomat EU-a koji je zamolio za anonimnost, rekao je kako će sastav srpske delegacije biti poznat danas, a "na inzistiranje međunarodne zajednice srpski pregovarači doći će s konkretnim prijedlozima".

Dodao je kako je uvjet srpske strane izbacivanje iz sporazuma dijela prema kojemu se Južna Mitrovica pripaja sjeveru Kosova i "realne su šanse da to toga dođe" jer će Priština, čini se, pristati na to.

BSK služi svim građanima

Ministar Sigurnosnih snaga Kosova (BSK) Agim Ceku izjavio je Našim novinama, kako ove postrojbe pod njegovim zapovjedništvom "ni u kojem slučaju neće silom pokušati osvojiti četiri sjeverne općine naseljene Srbima".

- BSK služi svim građanima bez obzira na etničku pripadnost. Mi smo vrlo privrženi ideji povećanja broja Srba unutar BSK-a i siguran sam da će srpska zajednica postupno promijeniti način pristupa prema BSK i da će je držati za snagu dobrobiti - rekao je Ceku, a na pitanje može li doći do vojne intervencije na sjever Kosova, odgovorio je da se Priština odredila za mirno rješenje tog problema.

Konstruktivan kompromis

Ceku očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i uvjeren je kako "obje strane mogu postići konstruktivan kompromis koji ne zahtjeva od jedne strane odustajanje od nečega".

- Ovaj dijalog je namijenjen pronalasku dugoročnog rješenja i može nam se ponekad činiti da on ne ide onom brzinom i dinamikom koju smo predvidjeli - rekao je Ceku dodajući kako je Kosovo jedina država u regiji koja nema potpisan Sporazum o liberalizaciji viza, ali se nada da će u bliskoj budućnosti građani Kosova putovati u inozemstvo kao i ostali građani regije.

>>Srbi u strahu: Priština najavila rigorozniji režim na granici

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije