NOVI SASTAVI

Što uštede na mobitelima, ministri potroše na nove savjetnike

ustede
VL FOTO
05.03.2011.
u 12:15

Niti jedna od novouspostavljenih županijskih vlada, što je zanimljivo, nije smanjila plaće dužnosnicima

Novoformirane vlasti u nekim županijama na području Federacije BiH u velikom stilu objavljuju svoje prve odluke koje se odnose na uštede proračunskih sredstava. Mjere štednje koje najavljuju novoizabrani ministri trebali bi oduševiti široke narodne mase. Tako barem očekuju oni koji takve mjere donose. No, pozadina ovih odluka sve je samo ne ušteda.

Čudan način uštede

Prvi s odlukom o štednji proračunskih sredstava u javnost je istupio SDP-ov ministar obrazovanja na području Sarajevske županije, Emir Suljagić. Ministar obrazovanja odlučio je štedjeti tako što je školama, fakultetima i vrtićima naložio da otkažu pretplatu na dnevne i tjedne novine. Na taj je način planirao Ministarstvu uštedjeti cijelih 300 tisuća maraka za četiri godine. Neovisno od toga koliko će proračunskih sredstava na ovaj način biti ušteđeno, ovaj bi mali korak ministra Suljagića trebao biti hvale vrijedan da ga nije zasjenila njegova odluka da proračun ošteti za puno veći iznos zapošljavajući nepotrebnog savjetnika za medije. Naime, ministar je odmah po preuzimanju dužnosti za savjetnika zaposlio Stefana Pejovića, bivšeg aktivistu pokreta „Dosta“, koji je iskustvo u odnosima s medijima sticao na sarajevskim ulicama prosvjedujući protiv tada aktualne vlasti i okrivljujući je za sve, od loše sigurnosne situacije do „besperspektivnosti mladih“. Pejović će tako dobivati plaću savjetnika, iako u Službi za odnose s javnošću Vlade Sarajevske županije sjede četiri službenika zadužena za odnose s medijima. Sa sličnim simpatijama bi trebalo gledati i na odluku nove Vlade Bosansko-podrinjske županije, koja je također odlučila štedjeti tako što je premijeru i ministrima oduzeto pravo na korištenje službenih telefona i reprezentacije.

Odricanje luksuza

Za sada je to jedini luksuz kojeg se odrekla ova vlada, a možda po uzoru na ministra Suljagića odluči dodatno štedjeti zabranom kupovine tiska. Zanimljivo je da niti jedna od novouspostavljenih županijskih vlada nije smanjila plaće dužnosnicima, iako su se iste stranke u ulozi oporbe snažno zalagale za to.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?