Slika siromaštva

Starije osobe na udaru, nemaju ni za lijekove

Umirovljenici
30.01.2013.
u 10:11

Mirovine su nedostatne i teško je organizirati život uz tako mala primanja u BiH

Prema pojedinim procjenama, osobe starije od 65 godina u BiH čine 17 posto stanovništva, a prema posljednjem izvješću Caritasa, taj broj je premašio 18 posto.

Zbog lijekova gladuju

Prema istom istraživanju u postocima broj obitelji u kojima žive osobe starije životne dobi iznosi 75 posto, što znači da od 3,4 obitelji imaju minimalno jednu osobu starije životne dobi. Veliki broj starijih osoba, osim uobičajenih problema koje prate treću životnu dob, izložen je i ekonomskom siromaštvu. Zbog svega toga Caritas je ove godine odlučio provesti kvalitativno istraživanje kako bi analizirali problem, uzrok i moguća rješenja koja bi rezultirala jasnim prijedlozima za promjenu aktualne situacije Trenutačna situacija u kojoj se nalaze starije osobe u potrebi prije svega je određena nedostatkom osnovnih materijalnih resursa za život Većina ispitanika navela je kako su mirovine nedostatne te da je teško organizirati život uz tako mala primanja. Mnogi se suočavaju s odlukom platiti režije ili gladovati, jer su režije dosta visoke u odnosu na primanja, odnosno mirovine. S druge strane, najčešći problemi s kojima se susreću osobe starije životne dobi, osim socijalnih, su i zdravstveni problemi. Ovi problemi su povećani zbog dodatnog smanjenja besplatne liste lijekova, čemu je dodatno problema otežala i recesija. Djelatnici Caritasa citirali su nekoliko anketiranih osoba koje su izjavile kako daju više novca za lijekove nego za hranu. - Za lijekove moram imati, imala za hranu ili ne, hvala Bogu ponekad mi donesu sestre iz Caritasa - riječi su jedne korisnice Caritasa U ruralnim područjima nedostaje zadovoljavajuća infrastruktura, liječnici rijetko odlaze na teren, a mnoge starije osobe nemaju uopće nikakav prijevoz do doma zdravlja.

Narušeno zdravlje

U tom kontekstu Caritas je koristio i podatak Svjetske zdravstvene organizacije prema kojemu na 1000 stanovnika u BiH dolazi 1,7 liječnika, 5,4 medicinskih sestara i 3,5 bolesnička kreveta, dok je europski prosjek 7 bolničkih kreveta. Isto tako istraživanje je otkrilo kako je kod velikog broja starijih osoba veliki problem i neriješeno pitanje zdravstvenog osiguranja. Djelatnici Caritasa smatraju kako je jedan od najvećih problema koje su zatekli na terenu, usamljenost i zapostavljenost strajih osoba od strane obitelji. U istraživanju se također navodi kako se u riziku od siromaštva i stanju socijalne potrebe nalaze i stare osobe koje žive same, a nisu bile u braku. To se posebno donosi na ruralne sredine gdje ih istraživanje bilježi u većem broju. U zaključku Caritasova istraživanja navodi se da su stare i iznemogle osobe lišene bilo kakve skrbi društva i osiguranja normalnih uvjeta za život i zdravlje te su prepuštene samima sebi, ako nemaju članova obitelji koji bi o njima brinuli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?