Obljetnica

Srbija obilježava devet godina od ubojstva Zorana Đinđića

đinđic
EPA
12.03.2012.
u 08:20

Bio je jedan od veterana srpske oporbe i jedan od najistaknutijih lidera Demokratske opozicije Srbije

Polaganjem vijenaca na grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu i raznim drugim manifestacijama danas građani Srbije obilježavaju devet godine od ubojstva Zprana Đinđića, prvoga demokratski izabranoga premijera Srbije i predsjednika Demokratske stranke.

Najavljena je o šetnja gradom koju organizira Mladež DS-a a koja će početi u 16 sati. Đinđić je ubijen na današnji dan 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije prilikom ulaska u službeni automobil. Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke i prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića. Za njegovo ime se česti ističe i da je poslije 1945. godine bio prvi nekomunistički gradonačlenik Beograda, a na tu funkciju je izabran u veljači 1997. godine ispred koalicije Zajedno.

Bio je jedan od veterana srpske oporbe i jedan od najistaknutijih lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS), koja je porazila Miloševićev režim na saveznim i republičkim izborima 2000. godine. Za organiziranje ubojstva Đinđića na 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik zloglasnih crvenih beretki, kao i neposredni izvršitelj Zvezdan Jovanović, također član beretki i Ulemekov zamjenik.

Podsjećajući na ubojstvo Đinđića srbijanski mediji ističu da niti devet godina poslije nije pronađen naručitelj ubojstva koji je šokirao Srbiju. Ubojstvo se tijekom proteklih godina povezivalo sa brojnim političarima i poslovnim ljudima ali do danas ta istraga nije dala nikakvog rezultata.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije