KOSOVO

Srbi u strahu: Priština najavila rigorozniji režim na granici

kosovo granica
Axel Schmidt/DPA/PIXSELL
15.04.2013.
u 15:44

Srbi iz središnjeg dijela Kosova strahuju od mogućih akcija Albanaca, koje se, kažu, po pravilu izvode u koordinaciji vlasti s radikalnim strujama i uz prešutnu potporu međunarodne zajednice

Prištinske vlasti najavile su nove restriktivne mjere protiv kosovskih Srba, pišu mediji u Srbiji i objašnjavaju kako se te mjere ogledaju u rigoroznijem pregledu na graničnim prijelazima između Kosova i Srbije ,a sve to uz dozvolu međunarodne zajednice. Lokalni srpski dužnosnik Zvonko Mihajlović kaže kako će Priština početi primjenjivati sporazum Stefanović-Tahiri "a to znači rigorozne kontrole putnika i robe koji ulaze na teritorij Kosova".

- Sve će raditi u koordinaciji s KFOR-om i Eulexom. Istovremeno, bit će aktiviran popis osoba srpske nacionalnosti koji se terete da su prekršili "kosovske zakone i Ustav" kao "nepoželjnih" osoba kao što su predsjednici srpskih općina i načelnici okruga - tumači Mihajlović koji je predsjednik općine Štrpce i dodaje kako će, prema Thaçijevim najavama, ako se ne postigne dogovor Beograda i Prištine, uz pomoć međunarodne zajednice integrirati sjever Kosova u kosovski ustavni okvir što tamošnji Srbi doživljavaju kao izravnu prijetnju.

Istovremeno, pišu mediji iz Srbije, i Srbi iz središnjeg dijela Kosova strahuju od mogućih akcija Albanaca, koje se, kažu, po pravilu izvode u koordinaciji vlasti s radikalnim strujama i uz prešutnu potporu međunarodne zajednice. Stoga drže kako je zajednica srpskih općina s izvršnim ovlastima u sudstvu, policiji i urbanizmu, koje zahtjeva Beograd, jedini jamac njihove zaštite i opstanka na Kosovu.

Srbe je jako uznemirila pretraga domova dvojice kosovskih Srba što su prije nekoliko dana proveli pripadnici kosovske specijalne policije ROSU jer to ne tumače kao pokušaj pronalaska mogućih kompromitirajućih dokaza već kao "demonstracije sile" i "dodatno zastrašivanje Srba", a "sve je povezano s pregovorima u Bruxellesu". Još prije nekoliko dana, Srbi na sjeveru Kosova se "samoorganiziraju" i postavljaju dežurne osobe na važnijim prometnim punktovima koji promatraju da ih ne iznenadi dolazak kosovske i američke vojske za koje Srbi znaju, da imaju namjeru na silu priključiti sjever Kosova matici kosovske države.

>> Vulin: Thaçija se na Kosovu ne pita bog zna koliko

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije