Konferencijska liga: Plemići večeras (19.45) gostuju u Poljskoj kod momčadi iz Varšave

Zrinjski ima prigodu zakomplicirati stanje u skupini, Legia je jaka, ali nije bauk

09.11.2023.
u 09:33

Zrinjski večeras (četvrtak, 18.45) igra vjerojatno ključnu utakmicu u Konferencijskoj ligi, piše Večernji list BiH. Mostarci u sklopu 4. kola skupne faze toga europskog natjecanja gostuju u Varšavi kod Legije. Riječ je o susretu koji u velikoj mjeri može zakomplicirati stanje u skupini E.

Već su uspješni, ali...

Realno, Mostarci su u grupnoj fazi već napravili uspjeh. Način na koji igraju Plemići u Europi je impresivan za jedan bh. klub. Zrinjskom je dobra igra protiv vrhunskih protivnika donijela tri zlata vrijedna boda. Ipak, osim bodovne i financijske dobiti, Zrinjski je kao klub dobio europsku ozbiljnost, a to je nešto što neki klubovi mnogo dulje moraju graditi nego Mostarci. Najveći uspjeh Zrinjskog je taj što se doveo u kontekst toga da se može boriti za prolazak skupine u Konferencijskoj ligi, Mostarci su pokazali da mogu... Legia i Aston Villa imaju po 6 bodova, dok su Zrinjski i AZ Alkmaar na tri osvojena boda. Dva kola prije kraja sve je otvoreno pa je teško povjerovati kako u ovakvom kontekstu pišemo o nekom bh. klubu u Europi...

Nogometaši Zrinjskog jučer su doputovali u Varšavu. Raspoloženje pred let u Poljsku bilo je izvrsno. U Zrinjskom očito uživaju u europskoj jeseni, ali se osjeti kako nitko u momčadi ne shvaća Konferencijsku ligu kao neko bonus natjecanje, u kojem ishod nije bitan. Zrinjski svaku utakmicu ovog natjecanja igra tako da je može pobijediti.

- Ozračje je dobro, kao i uvijek, iako imamo probleme sa sastavom. Barišić nije s nama već neko vrijeme, a Tičinović se nije uspio oporaviti za ovu utakmicu. Svi ostali nogometaši su zdravi i spremni. Ne idemo tamo kako bismo potrošili vrijeme, ambicije su nam jasne - pružiti kvalitetnu igru i doći eventualno do pobjede - kazao je prije polaska u Varšavu trener Plemića Krunoslav Rendulić.

Ipak, to što je Zrinjski dobro odigrao utakmicu protiv Legije u Mostaru (a u kojoj je VAR bio u glavnoj ulozi te je izgubio s 1:2), ne znači da će Mostarcima sada biti lakše. Legia je poseban klub i ima strašne navijače, za početak, Zrinjski večeras sebi ne smije dopustiti da podlegne ozračju domaćina.

- Tada su centimetri odlučivali o tome tko će pobijediti. Mi smo, nažalost, ostali kratkih rukava, ali očekujem da će ovo biti drukčija utakmica nego što je bila ona u Mostaru. Legia igra pred svojim navijačima i sigurno će pokušati iskoristiti to ozračje, a na nama je odgovoriti na adekvatan način, pokušati se suprotstaviti, zabilježiti dobru igru i pobjedu - dodao je trener Plemića.

Rendulić je posljednji put iznenadio Legiju u taktičkom smislu. Poljaci Plemiće sigurno neće shvatiti olako. Zrinjski jednostavno čeka teža utakmica. Legia je nakon pobjede u Mostaru pokazala kako ima kvalitetu i kada ne pruži najbolju igru. Takve su momčadi opasne, pogotovo što u kontekstu Europe skupo kažnjavaju svaku pogrešku. Doznali smo kako je Zrinjski posebno skautirao obranu Legije, neće onda čuditi ako Mostarci večeras ponovno pokušaju iznenaditi taktikom.

- Pogledali smo sve te utakmice, Legia ima standardiziranu momčad u kojoj se stalno vrti 15 ili 16 nogometaša. To je kvalitetna momčad od koje se očekuje mnogo više, pogotovo u ligi u kojoj su šesti na ljestvici. U Konferencijskoj ligi prva je u našoj skupini i sigurno ima svoju matematiku, ali imamo i mi svoju. Mislimo da je ova utakmica prijelomna i ako je riješimo u svoju korist, imamo izglede za prolazak - kazao je trener Rendulić.

Već posljednja rečenica ove izjave je indikativna. U Zrinjskom se postavljaju kao da igraju protiv protivnika s kojim se mogu nositi, a to je razlika u mentalitetu koja je potrebna za uspjeh u Europi. Iz igračkoga kuta utakmicu je komentirao i kapetan momčadi Nemanja Bilbija.

- U Mostaru smo odigrali jako dobru utakmicu, ali Legia je iskoristila našu pogrešku u drugom dijelu. Morat ćemo biti pažljivi jer europske utakmice ne trpe ni najmanje pogreške. Legia je velika momčad i veliko ime u Poljskoj i imam maksimalno poštovanje prema tom klubu - kazao je Bilbija.

Ova utakmica jako zanima i navijače Zrinjskog. Oni će u velikom broju u Varšavi biti potpora Plemićima. Navijači HŠK Zrinjski bit će smješteni na južnoj tribini u sektoru 221. Cijena ulaznice iznosila je 45 KM (100 PLN), a prodavao ih je Zrinjski. Sve ulaznice bile su personalizirane, što je, zapravo, standard za UEFA-ina natjecanja, osobito za gostujuće navijače. Teško je u ovom trenutku reći koliko će navijača Zrinjskog biti na stadionu, ali neslužbeno se barata brojem od oko 500 gledatelja, što je jako respektabilno. Zrinjski će, dakle, imati veliku potporu svojih navijača, a takvo što može biti presudno na ovim ključnim utakmicama. Glavni sudac utakmice u Poljskoj bit će Španjolac Ricardo De Burgos Bengoetxea, koji je ove sezone vodio samo jednu utakmicu u Europi, susret Hiberniana i Aston Ville u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Žele novu povijest

Zrinjski se još 2016. godine susreo s Legijom u sklopu kvalifikacija Europske lige. Legia je i tada u Mostaru pružila slabiju igru, bilo je 1:1. Ipak, u uzvratu je slavila s 2:0. U tom trenutku to je bila najjača momčad protiv koje je Zrinjski dotad igrao u Europi. Mostarci sade žele stvarati uspješniju povijest. I to što su došli na razinu da se ravnopravno mogu nositi s Poljacima, uspjeh je sam po sebi. Ipak, u Zrinjskom se time ne žele zadovoljiti. Ako večeras pobijede Legiju, u skupini E Konferencijske lige svašta se može dogoditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?