Reportaža iz Nyona

UEFA - nogometna institucija savršenih švicarskih osobina

14.02.2016.
u 07:00

Nyon u Švicarskoj teško bi bio tako poznat široj europskoj javnosti da kojim slučajem nije sjedište Europske nogometne federacije, odnosno UEFA-e, piše Večernji list BiH.

Poznati mali gradić

Mali gradić na obali ogromnog Ženevskog jezera, jezera koje se zapravo u originalu zove “lac Léman”, nogometnim ljubiteljima s naših prostora poznat je vjerojatno po brojnim ždrijebovima za velika nogometna natjecanja poput Lige prvaka ili Europske lige.

Naime, imao sam čast kao član UEFA Odbora za medije, gdje sam delegiran ispred Nogometnog saveza BiH, pohoditi ovo mjesto i uvjeriti se na licu mjesta kako funkcionira ovaj nogometni sustav. Prigoda tomu bio je redoviti godišnji sastanak UEFA-inog Odbora za medije. Spomenuti sastanak održan je u središnjoj UEFA-inoj zgradu u Nyonu, a već po dolasku smo stekli dojam s kakvom ćemo se preciznošću i točnošću susresti. Po dolasku u ženevsku zračnu luku, čekao nas je prijevoz do 20-ak minuta udaljenog Nyona. Onog trenutka kada smo došli u hotel, u kojem smo bili smješteni, više nije bilo ni minute praznoga hoda. Neformalna stvar s kolegama, poput večere, tijekom ovakvih sastanaka uvijek ima i neki službeni ton. Pored kolega iz Odbora za medije koji dolaze iz svih zemalja Europe, počevši od Njemačke, Lihtenštajna, Moldavije, Poljske, Mađarske, Gruzije, Grčke, Litve, pa do Slovenije i Bugarske te naravno i BiH, pridružilo se i osoblje iz nekoliko UEFA-inih odjela koji rade s medijima. U svojstvu neformalnog domaćina našao se Portugalac Pedro Pinto, šef komunikacija i medija u krovnoj kući europskog nogometa, koji je druženje otvorio s nekoliko šala, ali između redova nije propustio naznačiti koliko je posljednjih mjeseci teško biti na njegovom mjestu, u vremenu kada nogomet pogađaju brojne afere te kada se približavaju izbori u FIFA-i i UEFA-in kongres. Cijeli njegov odjel ima svakodnevno pune ruke posla, a kao i posljednjih mjeseci, glavnina medijskih upita vezana je uz predsjednika UEFA-e Michela Platinija i njegovu suspenziju, te njegovu pravnu borbu koja će se odvijati idućeg tjedna. Igrom slučaja Platini je prethodno obavio večeru u drugom dijelu istog restorana tako tiho da su ga primijetili jedino konobari koji su ga posluživali, kod kojih je i redovit gost s obzirom kako posljednje vrijeme i živi u Nyonu. Oni su nam i prenijeli njego ve pozdrave, a kolege iz UEFA-e su nam kazali kako je njemu svojstveno da je izvan posla nenametljiv.

Švicarska točnost

Švicarska je poznata po točnosti. U jutro na dan sastanka u središnjici UEFA-e naš prijevoz stigao je dvije minute prije dogovorenog vremena. Čekali smo u predvorju hotela u dogovoreno vrijeme, a prije nas tamo su desetak minuta ranije bili kolege iz Njemačke i Litve. Ostali kolege su počeli dolaziti minutu i pol nakon 10 sati, a uistinu je bilo zanimljivo pratiti reakcije našeg vozača koji je već simpatično tapkao nogom i u krug hodao oko automobila. Na kraju je polazak kasnio 8 minuta, a vozač je komentirao kako to nije bilo loše, svjestan da nisu svi robovi navika kakve su uobičajene u njegovom društvu. Ipak, putovanje je trajalo svega nekoliko minuta, a relaciju koju smo mogli proći pješice za 10 minuta od hotela, u kojem smo bili smješteni, zbog UEFA-inih procedura smo, ipak, morali proći automobilom. Osoblje na recepciji UEFA-e je susretljivo upravo kao i bilo tko drugi koga možete zateći u toj zgradi. Zapravo je ljubaznost i opuštenost kod ljudi u Nyonu uobičajena stvar, pa i u cijeloj Švicarskoj. Nama su objasnili kako ljude koji rade u UEFA-i teško na radnom mjestu mogu impresionirati i najveće nogometne zvijezde poput Lea Messija ili Crisitiana Ronalda. Nije to zato što ih oni takvima doživljavaju, naprotiv, ti djelatnici jako puno znaju o nogometu. ali su do te mjere profesionalni u svom poslu da je tamo teško zamislili da djelatnica na recepciji ili kuhar u restoranu, koliko god imao dobru priliku, traži autogram ili zajedničku fotografiju.

Prostorija s trofejima

Izvan posla bi to vjerojatno napravili kao i svaki drugi nogometni obožavatelj. Nije bilo primjereno fotografirati i trofeje koji će biti dodjeljeni pobjedniku nadolazećeg Europskog prvenstva i Lige prvaka, te, primjerice, trofej pobjednika Kupa kupova, natjecanja koje se više ne igra, ali smo, ipak, iskoristili prigodu za tako nešto. Mi smo tu bili svakako u prolazu... U sobi za trofeje, iz koje se pruža divan pogled na Ženevsko jezero, izloženi su originalni trofeji koje vjerojatno sanja svako dijete koji je barem nekad u svom životu šutnulo loptu. Posebno mjesto zauzimaju trofej Europskog prvenstva, kao i trofej Lige prvaka, koji svake godine idu na posebne turneje.

Sastanak UEFA-ina odbora za medije počeo je njegov predsjednik Avram Luzon iz Izraela. Kroz 10 točaka informirani smo o nekoliko strategija i trendova koje će UEFA primjenjivati u budućnosti. Poseban naglasak stavljen je na najveće proizvode poput Lige prvaka i Europskog prvenstva te medijskih aktivnosti na tim natjecanjima. Primjerice, najveći organizacijski izazov Europskog prvenstva u Francuskoj bit će kako osigurati stalnu medijsku prisutnost od medijskih djelatnika UEFA-e sa svim reprezentacijama koje sudjeluju na EP-u u Francuskoj. To pomalo može zvučati čudno, ali s obzirom kako je riječ o jednoj od najrazvijenijih zemalja Europe, nekoga bi mogli iznenaditi i neki problemi na terenu. Većina reprezentacija će boraviti u izdvojenim luksuznim rezortima, izoliranijim mjestima kako bi u miru dočekale utakmice. Ipak, ta mjesta nisu tako dobro povezana s najvećim zračnim lukama poput većih francuskih gradova, a to tehničkom osoblju UEFA-e stvara određene poteškoće. Drugi veliki trend u UEFA- i je digitalizacija. U krovnoj kući nogometa nastoje biti lideri u tom pogledu. Veliki se resursi, ljudski i novčani, uloženi u redizajniranu službenu internet stranicu uefa.com. Neke su internet platforme poput društvenih mreža u UEFA-i prepoznali i prije nego su one postale tako popularne. Poučeni tim pozitivnim primjerom, vode se geslom “ako nije sad popularno, možda za pet godine bude”. Europski nogomet planetarno gledano je postao proizvod koji je gotovo jednako značajan i popularan i izvan Europe.

Popularni i izvan Europe

Primjerice, po podacima koji su nam predstavljeni od više od sedam milijuna osoba koje su glasovale na nagradnoj aplikaciji za najbolju momčad Lige prvaka, njih 47 posto dolazi izvan Europe. U UEFA-i na sve to gledaju kao na svoja tržišta, jer je nogomet na ovoj razini definitivno, prije svega, veliki biznis.

U vremenu kada se sve može mjeriti brojem “folowera” i “likeova”, u UEFA- i se i na tom polju vole pohvaliti ogromnim zajendicama koje su vezane uz njihove društvene mreže. Kako je točno na vrijeme naš sastanak počeo, tako je i točno na vrijeme bio završen. Tijekom cjelodnevnog sastanka stekao se dojam kako je bio ‘zagreban’ samo dio svega što ova institucija veže uz medije, a UEFA ima još 16 ostalih odbora te Upravni odbor, koji se svaki od njih bavi svojom djelatnošću i čini sve kako bi nogomet i dalje imao primat u svijetu. Svaki od tih odbora okuplja veliki broj stručnjaka iz tehnologije, sudačkih organizacija, prava, sportske medicine te brojnih drugih sfera. Zapravo, mi smo vidjeli valjda samo jedan mali dio stroja koji stoji iza jedne tako jednostavne igre s loptom.•

Istoga dana kada je održan sastanak UEFA Odbora za medije, održan je i sastanak UEFA Odbora za klupska natjecanja. Kolege iz tog odbora jako je zatekla činjenica kako će se i predstavnik Kosova iduće sezone naći u europskim kupovima.

Kosovo još formalno nije bilo prihvaćeno kao punopravni član UEFA-e. U ovom trenutku ne znamo s koje će razine predstavnik Kosova ili u kojem natjecanju uopće početi kvalifikacije, ali iz ovoga je jasno kako je Kosovo već u praksi prihvaćeno kao punopravna članica UEFA-e. Inače, izvanredni UEFA-in Kongres u Zurichu treba se održati 25. veljače, a sada se na njemu može očekivati formalna potvrda prijema Kosova.

Ipak, ako će kosovski nogometni savez već biti punopravno prihvaćen, pomalo je čudno kako će već iste natjecateljske sezone dobiti prigodu igrati kvalifikacije. Primjerice, tako nešto nije dopušteno Crnoj Gori u trenutku kada je tamošnji nogometni savez primljen u UEFA-u kao punopravni član te institucije. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije