ODMAH NAKON EURA

Skupština okrenula leđa Šukeru: Evo tko će biti novi šef hrvatskog nogometa

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL
02.06.2021.
u 19:25

Skupština HNS-a nije glasovala o povjerenju predsjedniku Saveza. Odluka o Šukerovom statusu u HNS-u prolongirana je do 29. srpnja, za kada je zakazana izborna Skupština Saveza

Očekivano, izvanredna Skupština HNS-a, sazvana na inicijativu članova Izvršnoga odbora HNS-a, nije na zasjedanju glasovala o povjerenju predsjedniku Davoru Šukeru, čijim radom njegovi najbliži suradnici nisu zadovoljni. Odluka o Šukerovome statusu u HNS-u prolongirana je do 29. srpnja, za kada je zakazana izborna Skupština Saveza. Dakle, ona će biti održana četiri mjeseca prije isteka Šukerovoga mandata, a ne 15. prosinca, datuma kojega je predložio sam Šuker.

Time su zastupnici jasno dali do znanja kakav stav imaju o predsjedniku, iako bi netko mogao zaključiti i kako su bili blagonakloni prema Šukeru, jer ga nisu smijenili prije Europskog prvenstva. A mogli su...

Šuker bi tako 29. srpnja, ako se ne dogodi nekakav spektakularan preokret, trebao biti bivši predsjednik. Nagađa se kako bi konce Saveza tada preuzeo sadašnji izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, dužnosnik čiji je ured u Kući nogometa odmah do Šukerovoga (istina, najčešće praznog), koji sa Šukerom sjedi u svečanim ložama, na službenim ručkovima, kongresima i sjednicama, a istodobno mu radi o glavi. Uz vjetar u leđa svojega najvećega saveznika Damira Miškovića...

Direktorsku fotelju u tom bi slučaju preuzeo Tomislav Svetina, čelnik Zagrebačkog nogometnog saveza. Naravno, u izbornoj godini legitimna je, čak i poželjna pojava, konstruktivne oporbe u hrvatskom nogometu, nekoga tko bi uspavanoga i vječito odsutnoga Šukera uzdrmao svojim programom, kao što je to svojedobno pokušao Dario Šimić. A o tim potencijalnim predsjednikovim nasljednicima za sada se samo šuška u kolarima, nitko od Šukerovih kritičara ne istupa javno i ne obraća se potencijalnim biračima.

Cijela ta revolucija odvija se u tišini, na ručkovima i tajnim sastancima, a javnost zapravo uopće ne zna što zavjerenici nude za boljitak hrvatskog nogometa, i ono najvažnije – što je to konkretno Davor Šuker uprskao, je li i ako jest, čime je to nanio štetu HNS-u i zašto bi morao otići? Naravno da potencijalna Šukerova smjena i eventualno Kustićevo preuzimanje Saveza ima i svoju političku dimenziju.

Naime, Marijan Kustić je istaknuti, visoko pozicionirani i utjecajni član HDZ-a, i tom bi slučaju postao dvostruki predsjednik, jer još je uvijek čelni čovjek županijske skupštine Ličko-senjske županije (taj podatak stoji na stranicama LSŽ-a). Kako bi u Uefi gledali na činjenicu da je u HNS-u smijenjen ugledni član Čeferinovoga Izvršnoga odbora, a umjesto njega postavljen politički komesar iz Like?

Uglavnom, bit će ovo užareno ljeto hrvatskog nogometa, ljeto lobiranja, preslagivanja, obećavanja, dodvoravanja, grozničavih juriša na fotelje. U kojemu bivši stoper NK Novalja, navodno, za sada bolje stoji od bivšeg centarfora Real Madrida. Stiže li s tom promjenom i procvat nogometa?

Na Skupštini je usvojen novi Statut HNS-a, a osnovne izmjene bile su oko sastava Skupštine. Prema novom Statutu, županijski nogometni savezi imaju dva zastupnika, a klubovi Prve lige po jednog zastupnika, dok su ostali dionici zastupljeni po jednakim načelima kao do sada (2. i 3. HNL, klubovi ispod 3. HNL, ženski i mali nogomet, treneri i igrači). Skupština je usvojila Izvješće o radu i Završni račun za 2020. godinu te financijsko izvješće revizora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije