Košarka: Reprezentacija BiH

Prevelika očekivanja u skupini s Rusima nisu bila opravdana

17.09.2016.
u 11:00

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo 2017. godine. Optimizam izbornika Damira Mulaomerovića i njegovog stručnog stožera nije bio opravdan. Istina, rijetko će bilo koji trener u sportu unaprijed potpisati neuspjeh, ali je sasvim sigurno u skupini C u kojoj je igrala Bosna i Hercegovina Rusija bila veliki favorit. Rusi su se dobro pripremili i s nekoliko dobrih igrača s lakoćom slavili protiv Bosne i Hercegovine u oba susreta. Nadali su se izabranici Damira Mulaomerovića, sad već bivšeg izbornika, da bi Ruse mogli okrznuti u jednom susretu. Bosna i Hercegovina u svojoj je skupini oba puta bila bolja od Šveđana, ali za put na Europsko prvenstvo trebale su tri pobjede. Gledano sportski, svaki neostvareni cilj je neuspjeh, ali ga se teško moglo ostvariti preko snažnih Rusa. Nakon drugog poraza od ruske reprezentacije, iskrsnuli su unutarnji problemi koji su samu reprezentaciju duboko posramili. S porazom su se morali sportski pomiriti jer pobjednik je, objektivno, bio bolji. Vidjelo se odmah na startu kvalifikacija kako je do tada najbolji igrač i kapetan Mirza Teletović ušao u reprezentaciju potpuno nepripremljen s dosta kilograma viška. S njim, i dobro pripremljenim, teško je igrati kolektivnu igru. Košarkaš ima odličan šut, ali pretjerano solira i bez mogućnosti da razigrava suigrače. Protiv Rusije šutirao je 21 put za trojku i pogodio samo tri. Toliko pokušaja šuta izvana dosta je za cijelu reprezentaciju ili momčad. Teško bi se povjerovalo da bi takva soliranja mogao raditi u klubovima za koje je igrao ili trenutačno igra. Učinak ostalih igrača bio je realan mogućnostima i teško se očekivalo od bilo koga u rosteru da bi mogao dati izvanserijski učinak i biti prevaga za igru i odlazak na europsku smotru. Mali broj kvalitetnih igrača u rosteru i oslonac na nekolicinu njih teško može donijeti željeni rezultat.

Ostavka Damira Mulaomerovića normalna je i dio sportske etike. Međutim, čini se, kod njega je bila očekivana i iz drugih razloga jer, objektivno, neki su ga u Bosni i Hercegovini dočekali na nož i nisu mu oprostili odlazak u Zagreb i igranje za hrvatsku reprezentaciju. Da je to možda primijetio, vjerojatno se ne bi ni prihvatio izborničkog mjesta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?