Talent sa Save

Potencijal na vratima Dinama

03.04.2016.
u 07:08

Mladi i talentirani nogometaši danas su najtraženija roba na ogromnom i talentom nezasitnom nogometnom tržištu, a Posavina je sredina koja gaji tradiciju oslonca na mlade nogometaše iz vlastitih redova. Recept je to za budućnost, što se potvrđuje u brojnim nogometnim klubovima s ovog područja. Iz godine u godinu u Orašju i okolici sazrijevaju nogometni znalci, puno se ulaže u rad s mladima te je Orašje u tome primjer drugima, na što su ljudi iz nogometnih krugova u gradu na Savi jako ponosni.

Talent u očima stručnjaka

Jedna od brojnih pozitivnih priča govori o iznimno talentiranom mladom nogometašu Damiru Nurkiću iz Orašja koji je sa svojih 10 godina vrlo brzo na sebe skrenuo pozornost nogometnih stručnjaka. Sa 6 godina je krenuo očevim stopama, trenirajući u lokalnom NK Hajduk, a nakon nekoliko sjajnih nastupa s vršnjacima na turnirima u BiH i Hrvatskoj, Nurkiću se ukazala prilika svoje nogometno umijeće potvrditi u Dinamu. U očima nogometnih stručnjaka, koji rade s djecom, prepoznat je veliki talent mladića iz Orašja u kojeg vrijedi ulagati.

- U Zagrebu smo velikodušno dočekani u službenim prostorijama od sportskog direktora Marka Vukelića i šefa stručnog stožera Dinama Zorana Mamića i taj detalj nas je posebno oduševio i potvrdio veličinu zagrebačkog kluba. Dinamo mu je omogućio dvotjedni boravak i rad na treninzima u njihovoj nogometnoj školi, a od pozitivnih razmišljanja i komentara stručnjaka tek sada me glava zaboljela. Jako smo zadovoljni kako je prošao naš posjet, istaknuo je Damirov otac Omer Nurkić, trener i rukovoditelj u omladinskom pogonu NK Hajduk iz Orašja.

Omer ističe kako je potrebno puno strpljenja i dobra procjena da se pogodi s budućom nogometnom zvijezdom, a u njegovu slučaju u ulogu trenera uključio je sebe kao pedagoga, psihologa pa čak i drugog roditelja. Kroz razgovor o nogometu, karijeri i, općenito, o sportu, 10-godišnji Damir je ostavio dojam skromnog, poštenog i nadasve kulturno odgojenog dječaka kojem je, uz školu, nogomet najveća ljubav. Za sve što je do sada naučio o nogometu, kaže, zahvalan je svome ocu, lokalno poznatoj “desetki” oraškog Hajduka, čiju je sjajnu karijeru zaustavio rat i koji je u nekim drugim vremenima sigurno mogao pokazati svoje umijeće u razvijenijim nogometnim sredinama. Omer je kao pripadnik 106. brigade HVO-a u Domovinskom ratu izgubio obje šake, ali je i nakon rata nastavio braniti boje kluba u kojem je i započeo karijeru.

Druženje sa Soudanijem

-U Zagreb sam stigao s puno samopouzdanja i sa željom pokazati i nešto svoje. Kroz treninge i razgovor s trenerom spoznao sam dosta značajnih stvari, a dobivenu prigodu zaigrati s vršnjacima iz Dinamove škole iskoristio sam na najbolji mogući način, kaže mladi Damir Nurkić te ističe kako je odigrao cijelu utakmicu i u pobjedi svoje momčadi postigao jedan pogodak.

Boravak u Zagrebu bio mu je ispunjen i druženjem s igračima prve momčadi Dinama, gdje mu je domaćin bio napadač Soudani, od kojeg je na dar dobio majicu Dinama s potpisom. Mladom talentu sa Save u sjećanju će ostati veliko iskustvo treniranja u Dinamu, a kako doznajemo, u međuvremenu je ponovno dobio poziv hrvatskog prvaka da se priključi treninzima u omladinskom pogonu Dinama. Damir je izrazio želju za preseljenjem u Zagreb, a sada su na potezu njegovi roditelji, koji imaju donijeti najbolju moguću odluku u interesu daljnjeg razvoja njegove karijere. Ostaje vidjeti kako će se dalje razvijati ova priča. Nogometni stručnjaci tvrde kako je teško predvidjeti razvoj karijere i najvećih nogometnih talenata, ali kako je jasno već u mladosti koji igrači imaju nešto više u odnosu na ostale.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?