KREĆE SPEKTAKL

Počinje Svjetsko nogometno prvenstvo: Hrvatska brani srebro, a Modrić može ispisati povijest

SP Katar
Tom Weller/DPA
20.11.2022.
u 08:12

Hrvatski veznjak brani titulu najboljeg igrača prvenstva koju je osvojio na prošlom Mundijalu u Rusiji 2018. godine

Spektakl počinje! Utakmicom domaćina Katara protiv Ekvadora (17 sati) počinje 22. Svjetsko nogometno prvenstvo u povijesti, na kojem ćemo od 20. studenog do 18. prosinca odgledati 64 utakmice na osam supermodernih stadiona. 

Mundijal u Kataru najskuplji je do sada (potrošeno vrtoglavih 220 milijardi američkih dolara na organizaciju), ali i po mnogočemu prvi i poseban. A poseban bi mogao biti i za kapetana vatrenih Luku Modrića koji ima priliku ispisati povijest. 

Naime, hrvatski veznjak brani titulu najboljeg igrača prvenstva koju je osvojio na prošlom Mundijalu u Rusiji 2018. godine. Luka je tada postao deseti igrač u povijesti koji je službeno osvojio Zlatnu loptu, a čak sedmi koji je osvojio nagradu, a da njegova momčad nije osvojila naslov prvaka.

Nijedan nogometaš nije uspio dva puta osvojiti nagradu za najboljeg igrača turnira pa Hrvat ima priliku prekinuti ovu tradiciju jer sada igra na razini jednakoj kao i te 2018. godine. 

Hoće li s Hrvatskom slaviti i naslov prvaka, teško je tvrditi, no kladionice najviše šansi za podizanje trofeja najboljih na svijetu daju Brazilu, na koji je koeficijent 5,00.

Najvrednija reprezentacija u Kataru je Engleska (1,26 milijardi eura), a velik je jaz do one koja se procjenjuje na najmanju vrijednost, a to je Katar (14,9 milijuna eura) koji je na SP-u samo zato što je domaćin. 

Kada govorimo o igračima, recimo da je najmlađi na SP-u napadač Njemačke Youssoufa Moukoko koji baš danas, 20. studenog, puni 18 godina, dok će najstariji možda zaigrati i protiv vatrenih.

Foto: Marko Picek

Naime, on dolazi iz redova kanadske vrste i s 39 godina i 10 mjeseci Atiba Hutchinson predvodi seniore u pustinji. Dodajmo da je u povijesti SP-a najstariji bio Egipćanin Essam El-Hadary koji je s 45 godina i 161 danom stao na gol 2018. u Rusiji protiv Saudijske Arabije. 

Kada smo kod godina, recimo da najstariju reprezentaciju ima Iran (prosjek godina 28,9), dok je najmlađa Gana (prosjek godina 24,7). Zanimljivo će biti na ovoj svjetskoj smotri gledati i braću Williams, jer Iñaki i Nico igrat će za dvije različite reprezentacije. Iñaki za Ganu, a Nico za furiju. Španjolska i Gana su u različitim grupama u Kataru tako da braća Williams neće moći igrati jedan protiv drugog najmanje do četvrtfinala. 

Samo jednom se dogodilo da na Svjetskom prvenstvu igra brat protiv brata, i to 2010. godine u Južnoj Africi kada su Jerome i Kevin-Prince Boateng igrali jedan protiv drugog. Jerome je nastupao za Njemačku, a Kevin-Prince Boateng za Ganu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?