Kronologija uspješne sezone

Plemići su igrali najbolji nogomet i najdulje su bili u dobroj formi

29.05.2017.
u 10:00

Bila je to duga sezona za plemiće. Prvi dio sezone igrao se dvokružno, a u toj fazi natjecanja Zrinjski je i pružio svoje najbolje i najljepše igre. Do naslova prvaka Zrinjski je doveo Blaž Slišković, ali idejni tvorac ove momčadi bio je Vinko Marinović, trener koji je Zrinjski vodio do naslova prošle sezone. I u ovogodišnjem peharu Marinović sigurno ima svoj veliki udio i zasluge.

Slavili na startu

Plemići su otvorili prvenstvo domaćom utakmicom protiv Radnika. Nije to bilo neko uvjerljivo izdanje, ali su pogocima Jakovljevića i Bilbije ostvarili 2:1 pobjedu. Tražio se Zrinjski dosta u tom uvodnom dijelu sezone. Nije bio uvjerljiv na Koševu protiv Sarajeva (poraz od 2:0), kao ni u Mostaru gdje je s 4:1 svladao slabašni Olimpic. Uslijedio je susret sa Širokim Brijegom u kojemu su podijeljeni bodovi (1:1). Nakon toga mostarski prvak otpustio je ručnu, krenuo je igrati dobro, jasno je bilo kako su se sve druge momčadi tempirale za početak sezone, dok Zrinjski nije posustajao, nego je njegova forma rasla. Mostarci su tada ostvarili četiri pobjede u nizu, od kojih su prve dvije bile protiv Slobode kod kuće s 2:0, kao i na Grbavici protiv Željezničara od 0:1, a pogodak odluke zabio je Nemanja Bilbija. Mostarci su nakon ta dva derbija ostvarili i pobjede protiv Viteza (2:1) i Čelika (4:0) kod kuće. Dogodio se nakon toga mali gostujući posrtaj na “plastičnjaku” na Vrbasu.

Velike prednosti

Tamo su plemići igrali 0:0 s Krupom. Ipak, uslijedila je brza konsolidacija i pobjeda protiv Mladosti (2:1), pa gostujuća pobjeda protiv Metalleghea (0:4). Prvi krug su plemići završili dominantno. Ispred Željezničara su u jednom trenutku imali i 12 poena prednosti. Sarajevo je bilo na minus 7. Zrinjski je izgledao nezaustavljivo za bh. ligu. Forma koju je vješto tempirao Marinović bila je najkonstantnija kod Mostaraca, dok su se svi ostali dizali i padali. U drugom krugu regularnog dijela plemići su odigrali neodlučeno na gostovanju kod Radnika (1:1), ali Mostarci su, kao u pravilu, nakon rezultatskog posrtaja bilježili dobre igre. Nakon toga je u derbiju poraženo Sarajevo s 1:0 u utakmici u kojoj je moglo biti puno više golova. Već tada je trener Sarajeva Mehmed Janjoš govorio kako će Zrinjski vjerojatno biti novi prvak s obzirom na bodovnu prednost, ali i dobru igru. “Petardu” je Olimpic dobio na domaćem terenu, a već tada su svi vidjeli trojku - Mešanović, Bilbija i Todorović, kao najmoćnije napadačko sredstvo u Premijer ligi BiH. Upravo su sva trojica spomenutih zabila protiv Olimpica, a sva trojica su si međusobno po jednom asistirala... Ipak, nakon te utakmice Zrinjski je nekako pao u formi. Na domaćem terenu plemići nisu uspjeli poraziti Široki Brijeg (0:0), a da su gosti imali imalo sreće, lako su mogli slaviti na toj utakmici. Neobjašnjiv je pad nakon toga bio u Tuzli nakon što su Mostarci odigrali svoje najbolje poluvrijeme u prvom dijelu sezone i poveli s 3:0, u drugom su dijelu “nestali” s terena i Sloboda je izjednačila na 3:3. Morala se tada struka nositi s brojnim kritikama, a nakon domaćeg poraza od Željezničara od 4:0, bilo je jasno kako nešto ne štima u toj momčadi.

Odlazak Marinovića

Pobijedio je Zrinjski kolo kasnije u gostima Vitez (0:1), ali je to bila zadnja utakmica na klupi za Vinka Marinovića. Ipak, Marinović je momčad u odnosu na konkurente ostavio na četiri boda prednosti. Bilo je pomalo nejasno zašto je uopće Marinović sporazumno raskinuo ugovor s klubom, a na njegovo je mjesto došao Ivica Barbarić. Spomenuti trener je renomirano trenersko ime. Imao je priliku momčad preuzeti prije novog ciklusa priprema, imao je dovoljno vremena, dovedena su i pojačanja, ali svoju priliku na klupi Barbarić nije iskoristio. Sve je to dobro izgledalo na pripremama, ali kad je počelo prvenstvo, vidjelo se kako je Zrinjski zapravo nazadovao. Rekli bismo kako je to bio pravi trener u pogrešnom trenutku. On je otvorio sezonu remijem s Čelikom kod kuće, nakon čega je uslijedila domaća pobjeda protiv Krupe s 3:1, ali svima je, i uz pobjedu, bilo jasno kako ta momčad ne stoji dobro u obrani. Barbarić je momčad izveo u novoj formaciji koju je jedva probao na pripremama.

Odlazak Barbarića

U gostima je poražena Mladost s 1:0, ali nije tu bilo prevelikoga zadovoljstva. Ipak, Metalleghe je plemiće porazio u Mostaru s 2:0, a Barbarić je podnio neopozivu ostavku već na konferenciji za medije nakon te utakmice. Nakon tog poraza Željezničar je došao na bod zaostatka, Sarajevo na dva. Svoju pogrešnu odluku uprava je željela ispraviti dovođenjem legendarnoga Blaža Bake Sliškovića. On je bio pravi čovjek u pravo vrijeme za plemiće. Nije puno toga ni promijenio u samoj taktici koliko je to napravio u pristupu prema igračima. Puno je radio na dizanju njihova samopouzdanja. Nije pod njim Zrinjski igrao baš spektakularno bolje, ali je Baka pokrenuo neke pozitivne stvari. Prvo su Mostarci kući pregazili Krupu s 4:0. U dva derbija sa sarajevskim klubovima plemići nisu u napadu napravili ništa, ali nisu ni gubili. Prvo je kući Zrinjski igrao sa Željezničarom 0:0, dok je na Koševu protiv Sarajeva također ponovio taj rezultat, ali je tog trenutka ispustio vrh. Treba istaknuti kako je protiv Želje Zrinjski brutalno oštećen s nedosuđena dva jedanaesterca. Proradili su strijelci protiv Radnika (2:0 / Filipović, Petrak), ali su uslijedili remiji na gostovanjima sa Slobodom (0:0) i Krupom (1:1), pa poraz na gostovanju kod Želje (2:1). Činilo se kako će Željezničar iskoristiti taj trenutak i ipak postati prvak. Međutim, dok je Željo svoje meč-lopte protiv Krupe i Sarajeva promašivao, Zrinjski se vratio iz “mrtvih” te je pobjedom protiv Sarajeva 3:2 i pobjedom kod Radnika 1:2 došao u priliku ponovno odlučivati sam o svojoj sudbini. U zadnjem kolu Mostarci su pred krcatim tribinama posao zaključili protiv Slobode te tako obranili naslov prvaka. Peti naslov u vitrinama mostarskoga kluba i najveći broj osvojenih od kako se igra zajednička Premijer liga BiH. Zrinjski je zasluženo došao do naslova.

Igrali najbolji nogomet

Tijekom sezone Zrinjski je igrao najbolji nogomet i najmanje oscilirao. Može se možda reći kako je u nekim svojim razdobljima najviše dominirao, a kada je to najviše trebao, imao je i sreće pa su mu se poklopili drugi rezultati. Postoji jedna teza koja se sve do prije nekoliko godina koristila uz mostarska malonogometna igrališta na kojima su se okupljale neke starije generacije haklera. Ta teza glasi: “Ako si dobar, lopta ti neke stvari vrati...”, a ispada kako je tako upravo bilo u slučaju Zrinjskog i njegove borbe za naslov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije