Priprema za nastavak sezone

Klubovi aktivni u prvenstvenoj stanci, pokušava se dogovoriti djelomični povratak publike

10.09.2020.
u 18:00

Dvotjedna stanka u prvenstvu BiH prošla je malo u sjeni igranja utakmica Lige nacija i kvalifikacija za nastup na Europskom prvenstvu za U21 reprezentacije. Od klubova pod posebnim su povećalom sudionici Uefinih kupova - Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac, koji se pripremaju za nastavak domaće sezone, još više za daljnje euronastupe, piše Večernji list BiH. 

Željo u posebnoj situaciji

Željezničar je u posebnoj situaciji (trebao je sinoć u ponovljenom terminu igrati u Izraelu protiv Maccabija). Naime, prvi odlazak u Izrael završio je (samo) povratkom, jer je na testiranju u Haifi na Covid-19 nekoliko igrača Željezničara bilo pozitivno. Luka Miletić i Luka Juričić bili su negativni ne samo pred odlazak u Izrael nego i na povratku – dok su samo testovi u Haifi bili pozitivni. Sumnjivo? Naravno da je sumnjivo, ali kome se žaliti?

Borac je u prvom pretkolu Europske lige izbacio crnogorsku Sutjesku iz Nikšića (1:0). U drugom će se sudariti s boljim iz susreta Rio Ave (Portugal) - Bešiktaš (Turska). Borcu se u pripreme za nastavak prvenstva dobro uklopila utakmica Kupa RS protiv Ljubića iz Prnjavora. Ili možda nije, jer “velikan iz Platonove” (kako tepaju Borcu) je nakon 0:0 u 90 minuta ispao nakon izvođenja jedanaesteraca. Slučaj, nesreća...? Ma kakvi, jer isti je Ljubić u istom Kupu sredio Banjolučane i prije dvije godine. Nije ovo jedini problem u momčadi Vlade Jagodića. Naime, Jagodić je zbog kršenja klupske discipline odstranio iz momčadi stasitog zadnjeg braniča Nemanju Janičića (nije htio ući u igru, uvrijeđen što se našao na klupi kao zamjena). Ništa čudno, ovo je BiH i profesionalizam na bh. način. Sarajevo čeka pobjednika susreta Astana (Kazahstan) – Budućnost Podgorica s kojim će igrati u drugom pretkolu. Zrinjski se pak u međugorskom miru pripremao i za nastavak prvenstva i za susret protiv Olimpije na ljubljanskim Stožicama u drugom pretkolu Europske lige. Ako prođe, čeka ga pobjednik dvoboja Kayzar (Kazahstan) – Apoel (Cipar). Trener Žižpović i napadač Zmajčeka Bagarić dali su sličnu izjavu, sukus koje je: izgledi su podjednaki. Zrinjski je u stanci kupio zadnjeg veznog Nermina Hodžića (26) iz turskog Demirspora. A Borac je, dok traži zamjenu za braniča Janičića, kupio Makedonca Georgijeva – koji igra krilo. I Željezničar je doveo zanimljivo pojačanje – bivšeg zadnjeg braniča Čelika Vedrana Vrhoveca. Prvenstvo se nastavlja sedmim kolom već u petak, kada igraju Sarajevo i Borac. U subotu se sastaju Olimpik i Velež te Zrinjski i Mladost. Tri preostale utakmice igraju se u nedjelju: Krupa – Sloboda, Tuzla City – Radnik i Široki Brijeg – Željezničar.

Dogovori sa stožerima

Iz Saveza se pokušavaju dogovoriti s kriznim stožerima da se na stadione dopusti ulazak određenog broja gledatelja po određenim pravilima o razmaku, ponašanju itd., ali samo do maksimalnih 2000 bez obzira na kapacitet stadiona. Hm, bilo bi lijepo da na utakmice dođe premda i minimalni broj ljubitelja nogometa. Eto, Uefa, organizator susreta Superkupa između Bayerna i Seville u Budimpešti 24. rujna, planira u prodaju pustiti više od 20.000 ulaznica, oko trećine kapaciteta Puškaš arene (67.250 mjesta). Ostali premijerligaši stanku su iskoristili za mini pripreme, neki su igrali i utakmice. Tako je Krupa (kao i Borac) igrala u Kupu RS, ali ona je izborila prolaz nakon pobjede protiv Sloge Prnjavor (5:2). Široki je pak odradio mini pripreme u Tučepima te odigrao prijateljsku utakmicu protiv Zmaja u Makarskoj (tijesna pobjeda od 1:0).•

Elvedin Begić, do prosinca aktualni predsjednik Nogometnog saveza BiH, na prijedlog više županijskih nogometnih saveza (i suglasnost FS Republike Srpske), na redovitoj Glavnoj skupštini NS BiH na Ilidži jednoglasno je izabran za počasnog predsjednika NS BiH. Nema objašnjenja kakve je to zasluge za bh. nogomet imao Elvedin Begić jer u njegovoj su se eri redale samo negativnosti. Pitali smo o tome nekoliko izaslanika na Skupštini, a odgovor bi se mogao svesti pod zajednički nazivnik: “Glasovali su svi tako, nisam htio biti crna ovca. Znam da Begić nije učinio ništa važno, ali da nisam digao ruku, može mi se obiti o glavu.” (mkn)

Dugo je poznato da će predsjednik NS-a BiH postati Vico Zeljković, bivši predsjednik Borca i predsjednik FS RS. Zeljković je prethodno morao izboriti mjesto u Izvršnom odboru NS BiH, a to je učinjeno tako da je “maknut Mile Kovačević”. Zeljković je, inače, sestrić Milorada Dodika, što ne bi trebalo imati veze s izborom. Možda Zeljković bude uspješniji kao predsjednik NS BiH nego je u privatnom poslu, jer dvije su njegove privatne tvrtke otišle u stečaj, a dugovi koje ima većinom prema javnim poduzećima u RS nenaplativi su. Izbori su u prosincu, ali nema zime, Vico će biti izabran!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije