Katalonski nogometni trener

Guardiola traži od Švedske da ne blokira katalonski kao službeni jezik EU-a

Pep Guardiola
Peter Cziborra/REUTERS
18.09.2023.
u 09:30

"Naš jezik je milenijski, njime govori 10 milijuna ljudi, te je on dio europske kulturne baštine na koju smo svi ponosni", rekao je 52-godišnji Guardiola.

Katalonski nogometni trener Pep Guardiola, koji je prije tri mjeseca s Manchester Cityjem postao prvak Europe, pozvao je u nedjelju Švedsku da ne blokira usvajanje katalonskog jezika kao jednog od službenih jezika EU-a.

Španjolska je zatražila da jezici njenih autonomnih pokrajina Katalonije, Baskije i Galicije postanu službeni jezici Europske unije, o čemu će u utorak raspravljati ministri vanjskih poslova.

Švedska je javno izrazila suzdržanost prema toj inicijativi smatrajući da bi prevođenje svih dokumenata na katalonski, baskijski i galicijski jezik povećalo troškove i učinilo čitav sustav još kompleksnijim.

Guardiola je objavio video u kojem se obratio švedskom premijeru Ulfu Kristerssonu.

"Naš jezik je milenijski, njime govori 10 milijuna ljudi, te je on dio europske kulturne baštine na koju smo svi ponosni", rekao je 52-godišnji Guardiola.

"Tražim od Švedske da prizna katalonski, moj jezik, kao jedan od službenih jezika EU-a", dodao je.

Da bi katalonski postao službeni jezik EU-a mora se složiti svih 27 država zajedničkog bloka. EU trenutačno ima 24 službena jezika, a posljednji je uvršten hrvatski 2013. godine kada je Hrvatska postala članicom EU-a.

Dokumenti EU-a prevode se na sve službene jezike, a zastupnici u Europskom parlamentu obično se tijekom sjednica obraćaju na svojim materinskim jezicima dok ih istovremeno prevode službeni prevoditelji.

Španjolska lijeva vlada uputila je u Bruxelles zahtjev zbog inzistiranja separatističkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije. Vlada premijera Pedra Sáncheza ovisi o glasovima tih stranaka uoči nadolazećeg glasovanja u parlamentu o formiranju nove vlade.

Katalonski, baskijski i galicijski jezici službeni su jezici u Španjolskoj, zajedno s najrasprostranjenijim španjolskim jezikom (kastiljskim), te se njima govori u tim pokrajinama i još nekim dijelovima države.

Guardiola, koji je bio i trener nogometnih velikana Barcelone i Bayern Munchena, u prošlosti je zagovarao održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije.

On je od ove sezone trener i hrvatskim igračima Mateu Kovačiću i Jošku Gvardiolu koji su ljetos došli u Manchester City.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije