Ženski rukomet

Grude neprikosnovene, “skrpani” Izviđač u sredini ljestvice

09.01.2017.
u 10:00

U sjeni prvenstva rukometaša i nastupa Izviđača CO u SEHA ligi protekao je prvi dio prvenstva rukometašica. Odmah se mora reći da nije donio ništa posebno nova. Grude su nastavile seriju pobjeda, s 50-ak u nizu, na tragu su odbojkašica brčanskog Jedinstva koje su već 10-ak godina pretplaćene za odbojkaške naslove prvaka. Međutim, za razliku od Jedinstva koje je po prvi put, prošle jeseni, bilo uključeno u Ligu prvakinja za odbojkašice, bh. rukometni klubovi, pa i Grude, o nečem sličnom ne mogu ni sanjati.

Sastavljanje kraja s krajem

Jednostavno, klubovi krpare, čak i kada su dobro plasirani, sretni su što mogu otkazati europska natjecanja, reprezentacije nema već 7 godina, što jasno govori i o kvaliteti domaće lige. Manje - više ženski klubovi u BiH se bore kako sastaviti kraj s krajem, a da to nije lako ni najtrofejnijima, pokazuju sudbine dvaju najtrofejnijih klubova – banjolučkog Borca i mostarskog Zrinjskog. Nekada na trofeje pretplaćene Banjolučanke već drugu sezonu igraju u prvenstvu manjeg bh. entiteta, a od ove sezone u istom rangu samo u većem entitetu je i nekadašnji ponos Mostara HŽRK Zrinjski. Malo je nedostajalo da slična sudbina zadesi po rezultatima najstabilniji bh. ženski rukometni klub Izviđač. Podsjećamo, Ljubušanke su 10-ak godina bile u samom vrhu bh. rukometa, osvojen je jedan naslov, četiri kupa, da bi u posljednjih 5-6 sezona kvaliteta počela padati, ali ne toliko da bi se klub borio za ostanak. Međutim, ljetos se zbog učestalih odlazaka igračica klub našao na raskrižju – hoće li uopće moći sastaviti ekipu za natjecanje. U zadnji čas uslijedio je spas zahvaljujući uz ostalo, tome što su se Maja Prusina, najtrofejnija ljubuška rukometašica, pa Ivana Pavlović…, odlučile vratiti.

Dominacija

Vrijeme je pokazalo da i tako “skrpan” sastav predvođen Marijom Borac prvom strjeljkinjom lige i protekle jeseni, nije za baciti, pa Ljubušanke zimuju u sredini ljestvice, šeste, sa šest pobjeda i pet poraza. O dominaciji Gruda ne treba trošiti ni riječi. Prve su već nekoliko sezona zaredom, imaju najkvalitetniji sastav, najstabilniju upravu, preostaje još da se iskaže i pomladak što bi dalo dugoročnu stabilnost kluba. U odnosu na prošlo prvenstvo, ove jeseni su Mira, koja je jedno od rijetkih ugodnih iznenađenja, i prošlosezonsko osvježenje, tuzlansko Jedinstvo, zamijenili mjesta. Uz to Mira se okušala i u europskom natjecanju, što je za svaku pohvalu, dok ambiciozno Jedinstvo prijeti prekinuti dominaciju hercegovačkih i krajiških klubova u ženskom rukometu. Tuzlanke to potvrđuju i aktivnostima u prijelaznom roku, angažirane su Armina Isić i Dora Vrdoljak, u bh. rukometu odomaćena Splićanka. Osvježenje lige svakako je i Neretva iz Jablanice, dok Ilidža stalno više obećava nego ostvaruje, pa ni trenutačno 5. mjesto nije neki poseban rezultat, kao ni šesto Izviđača s obzirom na tradiciju. Krivaja i Goražde su svojedobno više obećavali nego što su postigli, a sada mogu biti zadovoljni što su izvan zone ispadanja. Za opstanak će se grčevito boriti mostarska Lokomotiva, Bihać koji je u silaznoj putanji, te novakinje iz Trebinja, ekipa Leotara. Uglavnom, da nije Gruda i Jedinstva, u ženskom rukometu se ne bi znalo ni da prijelazni rokovi postoje. Perspektivu će trebati čekati. Poredak na koncu polusezone: Grude 33, Mira 30, Jedinstvo 22, Neretva 20, Ilidža 19, Izviđač 18, Krivaja 18, Goražde 13, Katarina 13, Lokomotiva 3, Bihać 3, Leotar 3.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije