hrvanje

Filip Šačić osvojio osmu medalju za Hrvatsku na Prvenstvima Europe

Filip Šačić
23.04.2023.
u 20:45

Šačić je do jedinog hrvatskog odličja na ovom Prvenstvu iznimnom snagom volje preokrenuvši dvije gotovo već izgubljene borbe, i u repasažu i u okršaju za broncu

Hrvatski hrvački savez ipak se neće morati tješiti samo s komplimentima, koji pljušte sa svih strana, za vrhunsku organizaciju Prvenstva Europe u hrvanju. Hrvatskim organizatorima rezultatsku zadovoljštinu priuštio je 28-godišnji član Sesvetskog Kraljevca Filip Šačić koji je s dva nevjerojatna preokreta izborio osmu hrvatsku medalju na kontinentalnim smotrama.

U prvoj borbi Filip je pobijedio Estonca Kaljolu na tehničku superiornost (9:1) ali je na sljedećoj stubi naletio na kasnijeg finalista Ukrajinca Filčakova od kojeg je izgubio 1:3. Srećom, Šačić je dobio drugu priliku pa je s dvije iznimne borbe osvojio odličje. I to zahvaljujući nadljuskoj upornosti i srcu u junaka.

Najprije je jednu izgubljenu situaciju u posljednjim sekundama preokrenuo u pobjedu. Naime sve do samog isteka borbe sa Šveđaninom Bergom rezultat je bio 1:1 ali je to, po pravilu posljednje osvojenog boda, značilo pobjedu protivnika. No, nakon što nije iskoristio dva partera, Filip nije duhom klonuo nego je nastavio upirati i u posljednjim trenucima natjerao Šveđanina na "faul" (navlačenje trikoa suparanika) za dva kaznena boda i pobjedu Hrvata.

Jednako dramatično bilo je i u borbi za broncu. Moldavac Bradu je, nakon jednog dolaska za leđa i okretanja u parteru, već u prvoj minuti poveo sa 4:0 što je bilo golemo rezultatsko opterećenje za hrvatskog borca. No, uporan kakav jest nije se predavao pa je svojom srčanošću prisilio protivnika na pasivnost i silazak u parter. Nakon što ga je podigao i bacio za dva boda što nije bilo dovoljno no Šačić ga je uspio baciti još jednom pa je desetak sekundi prije kraja preokrenuo rezultat (5:4) koju je prednost uspio i sačuvati.

A onda je uslijedilo Filipovo slavlje kojem je ova bronca nagrada za neposustajanje nakon ona tri peta mjesta na svjetskim prvenstvima. Pojurio je Šačić u zagrljaj svojih reprezentativnih trenera (Petrenko, Đok) pa tako i onog klupskog Dinka Kremića a potom je odjurio na tribinu gdje su ga čekali njegovi navijači među kojima i supruga Dorotea i jednogodišnji sin Ivano.

Prije Šačića, europske medalje za hrvatsko hrvanje, odreda bronce, osvajali su još Neven Žugaj (2005.), Tonimir Sokol (2010.), Božo Starčević (2013.), Nenad Žugaj (2013.), Ivan Lizatović (2017.), Dominik Etlinger (2019.) i Antonio Kamenjašević (20121.).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije