Neuspjeh donio probleme Zmajevima

BiH u pretkvalifikacijama za ulazak u A diviziju

20.09.2016.
u 11:00

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) promijenila je sustav kvalifikacija za sva natjecanja, pa će sljedeće okupljanje bosanskohercegovačke seniorske reprezentacije biti ranije nego što je planirano. Ne izborivši pravo nastupa na Eurobasketu 2017. godine, BiH će sljedeće ljeto igrati pretkvalifikacije za ulazak u A diviziju. Plasman na Svjetsko prvenstvo će kroz kvalifikacije izboriti 12 reprezentacija. FIBA je odlučila kvalifikacije podijeliti na A i B diviziju, a sudionici A divizije su reprezentacije koje su izborile pravo nastupa na Eurobasketu. Reprezentacije koje nisu uspjele izboriti plasman na EP igrat će pretkvalifikacije za ulazak u A diviziju. U tom krugu reprezentacija je i BiH koja nije uspjela izboriti Eurobasket. Pretkvalifikacije za ulazak u A diviziju igrat će se u kolovozu i rujnu sljedeće godine. U prvoj fazi kvalifikacija nastupit će 32 reprezentacije koje će biti podijeljene u osam skupina, a u svakoj će igrati četiri reprezentacije. Najbolje tri reprezentacije ostvarit će plasman u sljedeći krug, a prva faza kvalifikacija igrat će se u studenome 2017., te u veljači i lipnju 2018. godine. Ove reprezentacije će igrati kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine. Europsko prvenstvo će se poslije 2017. godine igrati svake četiri godine. Kvalifikacije će imati novi format, pa će se u osam skupina naći po četiri reprezentacije. Tri najbolje reprezentacije iz skupine idu izravno na Eurobasket 2021. godine. U kvalifikacijama će igrati 24 vrste koje su se plasirale u drugu fazu A divizije, četiri pobjednika druge faze B divizije te četiri pobjednika treće faze B divizije. Bh. reprezentacija igrat će pretkvalifikacije za A diviziju.•

Košarkaši slovenskog prvoligaša Rogaške iskoristili su gostovanje u Hercegovini te su nakon Memorijalnog košarkaškog turnira “Marijofil Džidić”, igranom u Mostaru, na proputovanju kroz Široki Brijeg gostovali na Pecari. Slovenska momčad bila je bolja od momčadi Romea Bilinovca i pobijedila 75:62. Za Širokobriježane bio je to četvrti ogledni susret. Pobijedili su Student i Dubrovnik, a doživjeli poraz od Alkara i Rogaške. Rogaška je na turniru u Mostaru doživjela oba poraza. Bolji od Slovenaca bio je hrvatski prvoligaš Zadar, pa potom i bosanskohercegovački doprvak Kakanj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije