Oluja nad Jadranom

Spektakularne fotografije i snimke: Munje pretvorile noć u dan!

munje, oblaci, oluja (1)
Foto: Crometeo tim
1/23
12.09.2013.
u 07:40

Nad Jadranom su sinoć "harali" superćelijski oblaci koji su osim kiše i pljuskova donijeli i spektakularan svjetlosni doživljaj.

Nad Jadranom su sinoć "harali" superćelijski oblaci koji su osim kiše i pljuskova donijeli i spektakularan svjetlosni doživljaj, piše Crometeo čiji članovi su snimili fantastične fotografije i snimke munja.

U nekim dijelovima Dalmacija "noć se pretvorila u dan", a najjači oblak se razvio na istočnom dijelu Mosora i omiškom području. Bljeskanje iz naelektriziranog oblaka bilo je češće od jednom u sekundi.

Kišni rujan

Intenzivni atmosferski procesi u Dalmaciji bili su potaknuti dolaskom vrlo nestabilne zračne mase nad još uvijek topli Jadran čije su površinske temperature i do vrlo toplih 25 stupnjeva Celzijevih. U nekim dijelovima Dalmacije kiša do jučer nije pala više od dva mjeseca.

Srijeda je i u drugim dijelovima Hrvatske donijela obilne oborine, a u nekim dijelovima Kvarnera i Gorskog Kotara količina oborina u rujnu već je premašila 100 litara po metru kvadratnom. Prema podacima mreže Pljusak.com, od 1. do 12. rujna, najviše kiše je palo u Kukuljanovu, 108mm, a potom u Čavlima, 106mm.

U nekim krajevima je samo tijekom jučerašnjeg dana palo više od pola mjesečnog oborinskog prosjeka za rujan. Na meteorološkoj postaji Zadar Poluotok palo je 58mm oborine. Slijede Rijeka Kampus s 56, Cista Velika 55, Žrnovnica 53, Roč 51, Kukuljanovo 50, Livade, Njivice (Krk) i Krvavica 47.

>>Pula potopljena, pijavice harale Dubrovnikom i u Istri!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?