TRAVNIK

Specijalci “čuvali” zaposlenike Vlade SBŽ od 200 prosvjednika

radnici
Srećko Stipović
05.02.2011.
u 13:32

Radnici su pred zgradom Vlade SBŽ-a tražili novac od iračkog duga da bi uvezali radni staž za 2000 radnika

Više od dvije stotine radnika kombinata Bratstvo prosvjedovali su pred zgradom Vlade SBŽ-a tražeći novac od tzv. iračkog duga kako bi uvezali radni staž za oko dvije tisuće radnika. Brzojave potpore poslali su im i radnici Pretisa iz Vogošće, Holdinga BNT iz Novog Travnika te Udruženje metalaca FBiH. Ulazak specijalaca u zgradu Vlade popraćen je zvižducima. Prosvjedi se nastavljaju, a u četvrtak je planiran pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu. Metalna ograda, brojni policajci, a poslije i specijalci branili su vlast SBŽ-a od šačice radnika kombinata Bratstvo koji su došli tražiti svoja zakonom zajamčena prava.

Upad specijalaca

Posebno ih je pogodilo kad su u zgradu Vlade upali i specijalci misleći da će biti nasilja i vandalizma od radnika. Radnici su tražili da im se obrati još uvijek aktualni predsjednik Vlade SBŽ-a Salko Selman, ali su svi ministri sat ranije napustili zgradu, među njima i on. - Ovdje nismo došli praviti nikakve skandale, samo tražimo ostvarenje svojih prava. Tužno je i žalosno da nam se ne želi obratiti premijer Selman koji je ovdje zbog nas.

Pred zgradu Vlade dolazit ćemo svaki dan, a u četvrtak idemo u Sarajevo pred zgradu Vlade Federacije BiH jer je Vlada naš zarađeni novac u Iraku dijelila kompanijama koje uopće nisu vidjele Irak, a kamoli tamo radile, izjavila je Gordana Čurćić, zamjenica predsjednika Udruge radnika neriješenog radno-pravnog statusa MMK Bratstvo. Dok su specijalci ulazili u zgradu Vlade, jedan radnik je vikao: - Pošteni se nikad nisu zagrađivali, samo lopovi.

Na skupu smo susreli i radnika koji je u pogonu Kovačnice radio 13 godina, a radni staž mu nije uplaćen ni za jedan dan. - Molio sam ljude koji su bili mjerodavni za uplate staža. Pola sredstava da ja uplatim od sebe, a pola oni. Nisu ni tada pristali, jednostavno su me odbili. Kažu možeš doći samo po knjižicu, kaže Adnan Zukan, bivši radnik Kovačnice BNT. Enes Brljak je bivši zaštitar BNT: - Poslije rata pozvali su nas na posao.

Prodaja poduzeća

Kao razvojačeni branitelj radio sam bez ikakvih plaća i naknada pet godina. Nakon toga dali su me na čekanje. Nemam ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje. Preživljavam radeći na dnevnicu kod drugih ljudi. Problem ne samo kombinata Bratstvo i njegovih radnika, nego državnog kapitala u cijeloj Federaciji BiH je što je prodaja izvršena kroz javni upis dionica. Fondovi su postajali vlasnici državnog kapitala tako što bi od građana pa i radnika otkupili certifikate za dva ili tri posto njihove vrijednosti i tako kupovali državni kapital. Kako još nije usvojen zakon o reviziji privatizacije, još dugo će se povlačiti ovaj problem a radnici će i dalje svoja prava tražiti na ulici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?