Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Šokantno otkriće: EU godišnje na korupciju gubi čak 323 mlrd. eura

Konačno dobivena brojka triput je viša od očekivane procjene koja se kretala oko 100 milijardi eura. Iznos je to ekvivalentan trećini proračuna Unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine.
10. travnja 2013. u 15:51 0 komentara 8 prikaza
euri
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ukupno 323 milijarde godišnje ''pojede'' korupcija u zemljama Europske unije. Šokantan je to podatak koji je u utorak objavila berlinska upravna škola Hier te Bertelsmann fondacija, a u srijedu prenio EurActiv.

Konačno dobivena brojka triput je viša od očekivane procjene koja se kretala oko 100 milijardi eura. Iznos je to ekvivalentan trećini proračuna Unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Studija je pokazala korelaciju između stopa korupcije i proračunskog deficita diljem EU, izrazito u ''posrnulom'' grčkom i talijanskom gospodarstvu. Stoga se mnogi s pravom pitaju koliko je točno rasprostranjeno mišljenje o pozitivnim efektima članstva u EU na korupciju.

– Skandalozno je što su brojke daleko veće negoli smo ranije mislili – komentirao je njemački zastupnik Jens Geier iz redova socijalista i demokrata i ujedno član parlamentarnog odbora za proračun dok je profesorica i autorica izvještaja Alina Mungiu-Pippidi kao najveću posljedicu korupcije istaknula ekonomske probleme koji se povezuju s malim prikupljanjima poreza te visokim proračunskim deficitima.

Jens Geier kazao je pak da kontrolni sustavi članica EU ne otkriju više od 60 posto financijskih pogrešaka što upućuje na to da članice moraju same preuzeti odgovornost za ispravno upravljanje proračunom EU.

– Komisija sve učestalije zaustavlja sredstva članicama zbog korupcije, no o tome se ne govori u javnosti. Problem je što nedostaju čimbenici koji bi poboljšali borbu protiv korupcije u članicama EU – naglasio je Geier te ujedno predložio da se za spomenutu svrhu uspostavi europski javni tužitelj koji bi bolje štitio financijske interese EU te se učinkovitije borio protiv korupcije.

>>Njemačka Grčkoj za ratne štete duguje 162 milijarde eura?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.