BUNT

Socijalni nemiri u cijeloj BiH na ljeto

prosvjed, osijek (1)
Davor Javorović/PIXSELL
05.05.2011.
u 09:41

Zbog ignorirajućeg odnosa Vlade prema njihovim zahtjevima, umirovljeničke udruge pripremaju se za prosvjedna okupljanja. I radnici će izaći na ulice

Sve je duži popis onih koji najavljuju da će svoja prava tražiti prosvjedima pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Nemile scene iz prošle godine, kada je zgrada entitetske Vlade bila uveliko devastirana, mogle bi se ponoviti, iako se najavljuju mirna okupljanja. Radnici su već počeli s prosvjedima.

Prosvjedi radnika

Uz skupinu radnika Vitezita dolazak pred ovu instituciju vlasti najavljuju i zaposlenici vogošćanskog Pretisa koji su zbog masovnog kršenja već objavljivali opći štrajk. Računi ove tvrtke su blokirani, a njihova dugovanja premašuju 28 milijuna maraka. Ako se stanje uskoro ne popravi, oni će prava tražiti pred zgradom Vlade FBiH. Međutim, prvi ozbiljniji izazov za novoproglašenu vladu Nermina Nikšića očito će biti reguliranje prava umirovljenika. Zbog ignorantskog odnosa entitetske Vlade prema njihovim zahtjevima umirovljeničke udruge pripremaju se za prosvjedna okupljanja. Njihov temeljni zahtjev tiče se povećanja mirovina, ali inzistiraju i na reformi mirovinskoga sustava. Vlada je za sada ugasila požar i to simboličnim povećanjem mirovina za prošli mjesec. No, ova mjera kratkog je daha, pa bi tijekom ljeta umirovljenici mogli doći pred zgradu vlade u sarajevskoj Alipašinoj ulici. Nezadovoljni su i željezničari, kao i rudari koji traže povećanje plaća.

Veća ulaganja

Očekuju i veća ulaganja u rudnike, a dosadašnja obećanja federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva zvuče im neuvjerljivo. Rudari su inače vrlo nezadovoljni rezultatima udruživanja s Elektroprivredom BiH u jedinstven koncern. Socijalne kategorije i ratni stradalnici su, kao i umirovljenici, privremeno umireni i to obećanjima da njihova primanja neće biti umanjena, te da će doći do promjena u pristupu reviziji braniteljske populacije. Ministar za pitanja branitelja, Zukan Helez, sastao se nedavno i s predstavnicima bošnjačkih stradalničkih udruga i najavio da će razmotriti neke od zahtjeva i prijedloga koje su mu oni iznijeli. Mnogi nezadovoljnici u Federaciji još uvijek se ustežu od izlaska na ulice, jer čekaju da vide hoće li se i kako snaći novi ministri. Ipak, uz sve spomenute kategorije, za očekivati je najavu prosvjeda od strane radnika namjenske industrije i državnih poduzeća koja su trebala biti, ali nisu privatizirana. Pitanje je kako će se ponašati i proračunski korisnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?