Kornatska tragedija

Slavica oslobođen krivnje za kornatsku tragediju!

Dražen Slavica
Željko Mršić/PIXSELL
09.09.2013.
u 07:44

Uoči objave presude Draženu Slavici u sudnici su se pojavili županijski vatrogasni zapovjednici. Neslužbeno, došli su izraziti potporu Slavici.

Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen je odgovornosti za kornatsku tragediju i smrt 12 vatrogasaca.

Sudac Boris Babić čita obrazloženje presude. Još uvijek nema reakcije članova obitelji poginulih i ostalih u sudnici. Slavica je oslobođen i plaćanja sudskih troškova.

- Uvažavajući tešku tragediju dozvolili smo da se prijeđe činjenični opis optužbe. Nema dokaza za propuste nečinjena da se po njegovom naređenju izvrši desantiranje, kao ni za preusmjeravanje kanadera s Kornata. Nema dokaza da zbog toga što nije obavijestio Centar 112 da su vatrogasci zadobili teže posljedice - kazao je sudac Babić u obrazloženju presude.

- Dokazano je da su bili maloljetnici i ročnik i da nisu imali odgovarajuću opremu i da su dva vatrogasca imala veću šansu za preživljavanje. Slavica je posao odradio rutinski, a nije poimence odredio tko će ići na intervenciju, tu odluku su dali zapovjednici DVD-a. On je vidio gasitelje na heliodromu, no nije se moglo očekivati da ih poimence sve zna - kazao je Babić.

- Vatrogasci nisu desantirani, već je to bio transport. Preusmjeravanje kanadera je obavljeno po nalogu optuženika, ali po zahtjevu zapovjednika na terenu. Nije zanemario požar na Kornatu jer je tražio i dodatne snage i namjenske, radio je adekvatno stanju. Na tvrdnju da nije zvao 112 zakon nalaže da može nazvati i drugo nadležno tijelo. Obavijestio je sebi nadležne u roku od sedam minuta od saznavanja za tragediju. Kada su helikopteri poletjeli nije u njegovoj nadležnosti, a to i umanjenje posljedica tragedije treba biti predmet dodatne analize i postupka - rekao je sudac Babić.

- Ovo sudsko vijeće se nije bavilo pitanjima što i tko je izazvao požar. Tragovi u okolišu nisu ukazivali na eksploziju, kao ni rane - kazao je sudac. - Ne može se isključiti teorija o zapaljenju nehomogene plinske smjese - kazao je sudac u obrazloženju presude.

Uoči objave presude Draženu Slavici, u sudnici su se pojavili županijski vatrogasni zapovjednici. Neslužbeno, došli su izraziti potporu Draženu Slavici.

Uskoro opširnije...

Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije, ne zna od čega su mu kolege stradali, ali zna da nisu stradali na način koji je prezentiran tijekom suđenja jedinom okrivljenom, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Živote je u kornatskoj tragediji izgubilo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika 30. kolovoza 2007. godine, a ni danas, na dan presude, nije poznato što se zapravo dogodilo. 

Iako se za propuste i, kako kaže optužba, 13 prekršenih vatrogasnih propisa, Slavici sudilo gotovo tri godine, javnost i obitelji poginulih vatrogasaca najviše je zanimalo što se zapravo dogodilo na Kornatu i od čega su stradali. Tako je sa suđenjem paralelno trajala i istraga, velik broj od ukupno 64 ročišta bio je posvećen tome, a manje onome za što optužba tereti Slavicu.

U teorije o eruptivnom požaru ili eksploziji nehomogene plinske smjese roditelji nisu povjerovali već u startu, a istodobno im nije bilo jasno zašto se više ne istražuju teorije o curenju goriva iz helikoptera ili o eksploziji odbačene NATO-ove bombe na Kornatu. Koliko činjenica da nije razjašnjeno kako se sve dogodilo pogađa obitelji vatrogasaca najviše se vidi tijekom obilježavanja kornatske tragedije, kada redom ističu da će i nakon presude nastaviti tragati za istinom. I jedini preživjeli na Kornatu Frane Lučić ogorčen je jer se istina o kornatskoj tragediji nije saznala.

– Istina se ne zna i kriju je! I na sudu su mnogi lagali – kazao je Lučić.

>>Frane Lučić: Istina se ne zna i kriju je! I na sudu su mnogi lagali

>>'Slavica je vatrogasce uspoređivao sa stadom ovaca'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?