Proračun Posušje

Skromnih 5,536.000 KM

vijecepo
VL FOTO
16.02.2012.
u 10:35

Veliki je broj korisnika pa se raspodjela radila po kriterijima da svi budu zadovoljni

Vijećnici Općinskog vijeća na 38. sjednici odgodili su usvajanje proračuna za 2012. godinu jer su se očekivala sredstva od grantova s razine Federacije Bosne i Hercegovine. Potom je dorađen novi prijedlog za raspravu na 39. sjednici u iznosu od 5.536.000 KM s tek malim promjenama u stavkama ipak skromnog proračuna.

Rashodi i izdaci se dijele na tekuće izdatke, kapitalne i za otplatu dugovanja te pričuvu. Veliki je broj korisnika pa se nastojalo raspodijeliti po kriterijima kako bi svi, koliko-toliko, realno bili zadovoljni.

U posuškoj vlasti ističu kako je proračun u korist onih koji rade u javnim poduzećima i ustanovama, ali i socijalni radi zaštite siromašnih. Novci se izdvajaju i za školstvo, sport, kulturu i brojne udruge.

Rashodi veći 1 posto

Ukupni rashodi u odnosu na proteklu 2011.godinu veći su tek jedan posto, Tijekom rasprave istaknuto je kako će se proračun puniti predviđenim sredstvima za kapitalne životne projekte s razine Zapadnohercegovačke županije od 200 tisuća KM, ali i više te namjenskih oko dva milijuna KM s razine Federacije Bosne i Hercegovine.

S obzirom na opću krizu nastavit će se stabilizirati proračun kakav je usvojen i radi izmirivanja dugovanja iz proteklih godina.

Ako se uzme u obzir da Općina osigurava novce za mnoge korisnike, a i socijalno ugrožene, zaključak je kako proračun ima i socijalnu dimenziju Uz to je i razvojni jer se ulažu u infrastrukturu i poslovne zone te gradnju nove škole.

Nove stavke

Vijećnici su usvojili i nekoliko prijedloga i zaključaka o izmjenama i dopunama regulacijskih planova.

U skromnom proračunu vrijedi zabilježiti i povećanje od 34 posto u odnosu na prošlu 2011. godinu za obnovu i razvitak, a glavni razlog je moguća potpora za projekte iz fonda GMS licenci. Kandidirani su  projekti: put Vir - Čamberi, Zbornjača - Dupovci, Zagomela - Mjesna zajednica Batin te u Rastovači i Čitluku. Uz to u planu je izgradnja Ulice Petra Zoranića i Nikole Šubića Zrinskog u Posušju. K tome valja dometnuti  jednu novinu o većim izdacima  na stavki općinske administracije za sedam posto. Razlog je što su i vatrogasci predloženim Zakonom o Civilnoj zaštiti tretirani kao  državni namještenici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?