MIGRANTI

Skoro tisuću stranaca moralo napustiti BiH

mektic
VL FOTO
08.03.2011.
u 09:27

Prema riječima Dragana Mektića, priljev imigranata u BiH koji nemaju dokumenata sve je veći

BiH ima sve više problema s priljevom ilegalnim migranata iz Afganistana, Iraka, Palestine, Pakistana, Tunisa, Alžira i Maroka, koji putuju bez dokumenata, na ovo su upozorili jučer iz Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima BiH. Prema riječima direktora Službe Dragana Mektića, priljev imigranata koji nemaju osobne dokumente predstavlja veliki problem za bh. službe.

Dolaze iz Azije i Afrike

-U Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu trenutačno se nalazi tridesetak stranih migranata, uglavnom iz afroazijskih zemalja, kazao je Mektić. Upozorio je kako novi trendovi ilegalnih migracija zahtijevaju zajedničko djelovanje svih zemalja regije kako bi se učinkovitije suprotstavili novim pojavama i doprinijeli da se spriječe ilegalne migracije k EU. -Pojačanim aktivnostima agencija za provedbu zakona na sprječavanju i suzbijanju ilegalnih migracija, kao i procesuiranjem osoba umiješanih u navedena kaznena djela dovelo je do toga da pravac i ruta kretanja ilegalnih migranata obilazi područje BiH nego ide preko Srbije prema Mađarskoj i dalje prema zemljama zapadne Europe, kazao je Mektić. Prošle godine u BiH je po raznim osnovama ušlo i boravilo 340.000 stranaca, od kojih je oko 8500 zatražilo i dobilo dugoročni boravak,  dok je 350 dobilo dozvolu za stalni boravak. To je učinjeno najčešće na osnovi braka, rada i školovanja. Kontrolom boravka stranaca na osnovi više od 6000 inspekcijskih nadzora i aktivnosti, ističe Mektić, utvrđene su nepravilnosti i u vezi s tim u 1359 slučaja poduzete su mjere. Doneseno je 410 rješenja o protjerivanju stranaca iz BiH, 73 rješenja o otkazu bezviznog boravka s izrečenom mjerom protjerivanja, 207 rješenja o otkazu bezviznog boravka, 190 rješenja o otkazu privremenog boravka, te 106 rješenja o otkazu stalnog boravka.

Stavljeni pod nadzor

Prema njegovim riječima, doneseno je i 19 zaključaka o dozvoli izvršenja rješenja o protjerivanju, dok je za 354 osobe određena mjera stavljanja pod nadzor. Očekuje se kako će posljednji događaji u Africi dovesti novi val migranata koji će preko Bosne i Hercegovine pokušati doći do zemalja Europske unije. Nadležne institucije poduzimaju sve korake i pripreme kako bi osigurale što manji ilegalni ulazak ovih ljudi na područje BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?