Veliki Petak

Sjećanje na Isusovu muku i smrt

posveta
Braco Selimović
06.04.2012.
u 10:26

Dan kada je Isus Krist, Spasitelj i Otkupitelj umro na križu za sve ljude svijeta

Veliki je petak, dan kada je Isus Krist, spasitelj i otkupitelj svijeta, umro na križu za sve ljude na zemlji. Prema kršćanskoj liturgiji na ovaj dan čovjek je pokazao najprljaviju sliku o sebi, ubivši svog Stvoritelja, Gospodara Neba i Zemlje, a mnogi teolozi zaključuju da čovjek još nije svjestan grijeha kojega su njegovi preci učinili na današnji dan. U ovom danu skrila se sramota, ali i silna nada, vjera i utjeha, zahvaljujući Božjoj pobjedi nad tamom ovoga dana. Veliki petak je u mnogočemu poseban dan u crkvenoj godini.

Liturgijsko sjećanje

Radi se o jedinom danu kada nigdje nema svete mise, a poslijepodne se obavlja liturgijsko spomen-sjećanje. Vjernici dan provode u sjećanju na Kristovu smrt, uz post i nemrs. Do podne se moli Isusova krunica, koja se sastoji od 33 Očenaša na spomen Isusova života, pet Zdravomarija i jednog Vjerovanja. Moleći Isusovu krunicu vjernici razmatraju Njegov život, muku, smrt i uskrsnuće. Liturgijsko spomen-sjećanje sastoji se od službe riječi, klanjanja križu i svete pričesti. Bogoslužje počinje u tišini: pred ogoljenim oltarom svećenik klekne i svi vjernici jedno vrijeme provode u tihoj molitvi. Služba riječi donosi odabrane ulomke Svetoga pisma. Evanđelje koje se čita je Muka po Ivanu. Poslije propovijedi slijedi sveopća molitva iz 4. stoljeća. Poslije toga ljubljenje križa, koje potječe iz Jeruzalema. Ministranti donose prekriveni križ koji se u tri stupnja razotkriva. Kod svakog stupnja pjeva se “Evo drvo križa” i odgovor nazočnih “Dođite, poklonimo se”.

Pred oltarom slijedi klanjanje i ljubljenje križa, dok crkveni zbor pjeva svete pjesme. Posljednji dio obreda je pričest.

Obredi Velikog petka u skoro svim župama su posebni. Nešto o čemu se svjedoči je i izreka “U Veliki petak koliko se vina popije, onoliko krvi u žive navrije”.

O zdravim svojstvima vina ne treba suditi, ali ipak ne treba ni pretjerivati jer je današnji dan prije svega dan sjećanja na Isusovu smrt, koja se na dostojanstven način obilježava kao pobjeda Svijetla nad tamom.

Druženje župljana

Kako bi se što dostojnije uključili u proslavu najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, mladi čitlučke Frame će nakon pučke mise na Uskrs ispred župne crkve Krista Kralja organizirati zajedničko bratsko druženje svih župljana pod nazivom “Susret u uskrsnoj radosti“. Za tu prigodu čitlučki Framaši će se svojim župljanima predstaviti kroz vlastite radionice te im po pristupačnim cijenama nuditi radove s uskrsnim motivima koje su s mnogo truda, umijeća i ljubavi sami izradili i tako uljepšali uskrsno slavlje. Prikupljeni novac iskoristit će za svoje i župne potrebe. Treba reći da će na “Susretu u uskrsnoj radosti“, uz čitlučku Framu, nastupiti i članovi HKUD-a Brotnjo koji će izvesti splet pučkih plesova i pjesama, a okupljene će zabavljati i muška klapa “Suha“ iz Čitluka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?