POLITIKA

Siguran sam da će RS jednom biti samostalna, neovisna država

dodik
Zoran Grizelj
03.06.2011.
u 10:12

Dodik je rekao da bi RS već bila dio EU-a da nije vezana uz Federaciju BiH, odnosno da se ne nalazi u sklopu Bosne i Hercegovine

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, gostujući na RTS-u, izjavio je da će Republika Srpska jednoga dana biti neovisna država. - Nije ni važno hoće li to biti dok sam ja na vlasti ili kasnije, ali vjerujem da će Republika Srpska jednoga dana biti neovisna država. Ne znam kako može opstati zemlja u kojoj vas tjeraju da budete, u kojoj se važne odluke donose preglasavanjem - rekao je Dodik tijekom jednosatnog gostovanja na srbijanskoj javnoj televiziji.

Predsjednik RS-a je kao primjer podjela u BiH istaknuo Mostar, koji je mnogo puta spominjan tijekom navedene emisije. - Mostar je najpodjeljeniji grad u svijetu. Jasna je granica između hrvatske i bošnjačke strane i Mostarci ne prelaze s jedne strane na drugu. Samo gradski službenici idu na jednu i drugu stranu - zaključio je Dodik te dodao kako je upravo Mostar primjer pokušaja bošnjačke majorizacije u Bosni i Hercegovini. - Bošnjaci pokušavaju preuzeti Mostar i ta se slika može prenijeti na cijelu BiH. Bočnjacima treba biti jasno da Banja Luka ili Trebinje nikada neće biti njihovi - istaknuo je Dodik.

Voditelj tijekom razgovora nije izostavio ni pitanje o bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću koji je ponovno komentirao zbivanja u BiH tijekom polemike o referendumu u RS-u. - Hrvati u BiH su upravo zahvaljujući Mesićevoj politici postali marginalna skupina u BiH. Nikada tijekom svoga mandata nije posjetio Mostar, a bio je nekoliko puta u Sarajevu. Gledali smo ga kako ga vode na ćevape, a nije ga bilo briga što se događa Hercegovini.

Taj čovjek je sada prošlost i više nije bitno što on govori - zaključio je predsjednik Republike Srpske. Istaknuo je kako bi Republika Srpska u roku pet godina bila u Europskoj uniji da nije vezana uz Federaciju, odnosno da nije u BiH. - Federacija troši više od 60 posto bruto nacionalnog dohotka na administraciji, a kod na je to 36 posto. Također, priča o tome kako BiH ima 18 vlada i stotine ministara ne stoji. Mi u Republici Srpskoj imamo jednu vladu i 16 ministara. Sve je ostalo u Federaciji BiH. Da smo kojem slučajem samostalni, vjerojatno bismo bili prvi koji bi ušli u Europsku uniju u regiji.

Ovako ćemo na to čekati još trideset godina - naglasio je Dodik. Dotaknuo se i događaja u Srebrenici te je ponovio kako u tom gradu nije počinjen genocid nego jedan veliki zločin te da odgovorni za taj zločin trebaju odgovarati pred sudom. Na pitanje je li predsjedniku Srbije Borisu Tadiću čestitao na uhićenju Ratka Mladića, Dodik je dao negativan odgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?