Nakon odlaska oskarovca Roberta De Nira nastavljen ritam SFF-a

U okviru programa “U fokusu” prikazan Ogrestin film “S one strane”

16.08.2016.
u 08:00

Tradicionalno, glavni grad BiH punim zamahom živi u vrijeme najvećeg filmskog festivala u regiji. Gradske ulice zakrčene su turistima, ljubiteljima filma i gostima festivala, a ne nedostaje ni noćnog života, koji je bogat koncertima kako domaćih tako i inozemnih, koji počinju oko pola noći na nekoliko lokacija u gradu. Dolazak oskarovca Roberta De Nira bio je poseban doživljaj za sve one koji su se zatekli u Sarajevu, a nakon njegovog odlaska nastavljen je daljnji ritam Festivala, posebno onaj koji se odnosi na natjecateljski program, piše Večernji list BiH.

Glamura ne nedostaje

Nakon što se ekipa filma “Decent Women” koji je otvorio natjecateljski program 22. Sarajevo Film Festivala prošetala crvenim tepihom, drugog dana Festivala u sklopu natjecateljskog programa za igrani film ovogodišnjeg SFF-a upriličena je svjetska premijera filma “Sljedbenica”, redatelja Lukasa Valente Rinnera, a ekipa filma poklonila se publici i okupljenima pred Narodnim pozorištem u Sarajevu. Film prati kućnu pomoćnicu zaposlenu u ekskluzivnom ograđenom naselju u predgrađu Buenos Airesa, koja kreće u potragu za seksualnom i mentalnom slobodom u nudističkom svingerskom klubu s druge strane štićene ograde. Trećeg dana Festivala prikazan je film “Psi”, a publici se predstavila kompletna ekipa ovoga filma. Riječ je o rumunjskom filmskom ostvarenju u režiji Bogdana Mirice. Osim njih, na crvenom tepihu pojavili su se i pojedini glumci iz Bosne i Hercegovine, među kojima i Amina Begović, ali i brojne druge ličnosti iz bh. javnog života. Tepihom su se prošetali i sarajevsku publiku pozdravili i brojni gosti, među kojima i režiseri Amat Escalante i Zrinko Ogresta. Inače, treći dan Sarajevo Film Festivala počeo je “Kavom sa... Stephenom Frearsom”, jednim od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih redatelja današnjice. Frearsu je uručeno “Počasno srce Sarajeva” za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Pred mnogobrojnom publikom i filmoljupcima na festivalskom trgu ispred Narodnog kazališta u Sarajevu, Frears je govorio ponajviše o svom posljednjem filmu “Florence Foster Jenkins”.

Zadovoljni filmoljupci

Objasnio je kako je riječ o biografskoj drami s dozom humora, a glavna uloga pripala je oskarovki Meryl Streep. Inače, u poslijepodnevnom terminu u Narodnom pozorištu u okviru programa “U fokusu” prikazan je film Zrinka Ogreste “S one strane”. Dokumentarni film “Sarajevske ruže” američkog redatelja Rogera M. Richardsa premijerno je prikazan u multipleksu Cinema City, u okviru ovogodišnjeg SFF-a. Film kroz živote pet građana Sarajeva priča priču od ratnih dana do danas. Richards je ideju za “Sarajevske ruže” dobio tijekom ratnih godina kada je bio jedan od fotoreportera koji su izvještavali o ratnim događanjima u Sarajevu.

Program trećeg dana SFF-a u Narodnom pozorištu u Sarajevu zaključen je pretpremijerom filma “Dnevnik mašinovođe”, redatelja Miloša Radovića. Četvrtog dana Festivala u natjecateljskom dijelu bit će prikazan igrani film “Livada”, kao i dokumentarni filmovi, bh. film “Moj vlastiti rat” i dokumentarac “Kino, ljubavi moja”. Oba dokumentarna su natjecateljskoj su kategoriji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije