Goran Bregović

Sarajevo je metafora Jeruzalema - kršćanski, židovski i muslimanski

13.06.2017.
u 07:15

“Tri pisma iz Sarajeva” još jedna u nizu svjetskih glazbenih priča Gorana Bregovića i njegova Orkestra za vjenčanja i sprovode, svoju regionalnu premijeru imati će 29. lipnja na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

Ovaj glazbeni komad svjetsku premijeru imao je prije godinu u Parizu.

Narudžba iz Pariza

- To je bila narudžba bazilike “Saint-Denis” u Parizu i prvi put je izvedena tamo s “Orchestre national d’Île-de-France”. Poslije su “Tri pisma iz Sarajeva” izvođena u Bruxellessu s belgijskom filharmonijom kao i u Budimpešti s mađarskom – rekao je Bregović za sarajevski Avaz. Prema pisanju kritičara Brega je (još jednom) skladao vrhunsko životno djelo. Kada je taj projekt bio u nastanku, Brega je pojasnio da se on u tim narudžbama bavi jednom te istom stvari.

- Sarajevo nije više samo ime za grad, ono je metafora za ovo vrijeme: ‘danas smo susjedi, sutra pucamo jedni na druge’. Živimo danas u takvom svijetu, a prvi smo ga put prepoznali u Sarajevu. Mi, Sarajlije, tu neku traumu koju vučemo iz Sarajeva teško izostavljamo... Sarajevo je, ako ga zamislimo kao neku metaforu za taj užas,srednjovjekovni, koji je još moguć u 20. i 21. stoljeću, dobra adresa da se iz njega pošalju ta tri pisma - kršćansko, jevrejsko i muslimansko. Bit će to ploča da se uz nju pleše, ali s malom željom da se zamislimo nad tim što radimo u ovom svijetu kada smo u stanju napraviti takve grozote kakve smo pravili – izjavio je pravodobno Bregović.

U najavi zagrebačke izvedbe “Tri pisma iz Sarajeva” stoji da je to koncert za klasičnu, klezmer, orijentalnu violinu i simfonijski orkestar. Bregović i dalje obožava stalno svirati na Balkanu i u svijetu. Usporedo s Orkestrom za vjenčanja i sprovode radi turneju “Kad bi bio Bijelo dugme”.

– Sviram i dalje puno. Glazbu predstavljam na starinski način. Putujem po svijetu i predstavljam, nisam baš na televiziji, nego kao starinski kompozitor koji starinski predstavlja svoju glazbu. Zato moje ploče i izlaze jednom u tri-četiri godine jer taman toliko traje da obiđem svijet. Da stignem od Argentine do Sibira, od Islanda do Australije. To traje. I tako se vidim... do ne znam kad – zaključuje.

Album u rujnu

U rujnu ove godine bi trebao konačno izaći i album “Tri pisma iz Sarajeva”, ali će biti drukčiji od ove koncertne izvedbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije