Goran Bregović

Nikad nisam pripadao kulturi, ja sam supkultura

03.11.2015., Cabraji, Krizevci - Goran Bregovic u obilasku sv. Petra  Cvrstec, sela njegova oca. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
27.12.2016.
u 10:00

- Balkanci su veseli narod s tragičnom poviješću. Balkan je pet stoljeća za vrijeme vladavine Osmanskog Carstva bio jedinstvena granica u povijesti između pravoslavaca, katolika i muslimana. Zato imamo tu strašnu sudbinu. A, nažalost, nismo još naučili živjeti zajedno, ali 21. stoljeće predviđeno je da to naučimo, kazao je Goran Bregović za banjolučke medije, dodajući kako uvijek radije gleda u budućnost nego u prošlost. Stvaralačku energiju trenutačno usmjerava u novi album naslovljen “Tri pisma iz Sarajeva”.

- Nadam se da će moja antiratna poruka iz novog albuma, poput poruke u boci, nekoga pronaći. Riječ je o koncertu za violinu i simfonijski orkestar, najavljuje jedno od najpoznatijih glazbenih imena s ovih prostora.

Iza njega su godine uspješnog rada, a svojim adutom smatra činjenicu da nikada nije pripadao kulturi.

- Nije me ta nesreća zadesila da sam bio dio kulture. Uvijek sam bio supkultura. Pripadam generaciji iz komunizma koja je posebno traumatizirana politikom, a uvijek mislim da je kultura nešto što ima veze s politikom, rekao je Bregović.

Svoju glazbenu misiju doživljava kao plemenitu. - Svi ostavljamo tragove u vremenu kako bismo ovaj svijet napravili boljim. To je tako velika i naivna misao. Ali ako zamislimo da je to neki dugačak put koji treba osvijetliti, i najmanja svjetla su od koristi, kaže Bregović.

Bregović je s pjevačima Mladenom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem na turneji u povodu l40. obljetnice Bijelog dugmeta, a koja je počela prošle godine. Napravi su repertoar od 25 pjesama koje vole svirati uz trubačima prilagođene aranžmane. Bregović smatra da je Bijelo dugme imalo sreće s pjevačima. - U posljednjoj fazi smo bili najuspješniji, prodali najviše ploča, održali najveće koncerte. Ali, stalno sam imao osjećaj da se bend mijenja. Čak i da je išao u pogrešnom smjeru, bio bih zadovoljniji nego da stoji, završio je svoju priču Bregović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?