Postoje razne varijante kolača pod nazivom "dan i noć", a sve su naziv dobile zato što se radi o spoju svijetlog i tamnog sloja. "Zadovoljna.hr" donosi najjednostavniji recept.

SASTOJCI ZA KOLAČ:

- 4 jaja
- 25 dag brašna
- 15 dag šećera u prahu
- 10 dag maslaca
- 10 dag mljevenih oraha
- 2 velike kašike kakaa
- 2 velike kašike ruma
- pola praška za pecivo
- malo maslaca i krušne mrvice za tepsiju

PRIPREMA:

PRIPREMA:

1. Na laganoj vatri rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. Pripremite manji protvan za pečenje. Namažite ga s malo maslaca i pospite krušnim mrvicama.

2. Razbijte jaja i u jednu posudu za miksanje odvojite žutanjke, a u drugu bjelanjke. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i stavite ga u hladnjak dok pripremate smjesu. U posudu sa žutanjcima dodajte šećer i miksajte 2-3 minute dok se u potpunosti ne sjedine i postanu pjenasti. Zatim dodajte otopljen rashlađen maslac i sjedinite mikserom s ostatkom smjese.

3. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Izvadite snijeg iz hladnjaka i naizmjence dodajte malo brašna i žlicu snijega te lagano ručno miješajte špatulom ili kuhačom dok ne potrošite sav snijeg i brašno. Pola smjese odmah ulijte u protvan, poravnajte i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. U drugu polovicu smjese dodajte prosijan kakao, rum i orahe te pomiješajte.

4. Prvu polovicu pecite oko 10 minuta ili dok ne primijetite da se na vrhu stvorila čvršća korica. Tada ga izvadite van, prelijte s ostatkom smjese te vratite u pećnicu na još 10-15 minuta. Kolač je gotov kada se potpuno odvoji od tepsije.

Dobar tek!