ljepota naše kože

ANTI-AGE njega i kako ju učinkovito primjeniti

adasd
06.04.2017.
u 15:37

Proces starenja ljudskog organizma, pa stoga i kože, počinje prvim danom rođenja. Za to starenje, koje s vremenom postaje vidljivo, odgovorni su mnogi faktori koji, u velikoj mjeri, čine našu svakodnevicu. Stoga je protekom vremena teško izdvojiti jednu konkretnu stvar radi koje izgledamo loše ili se osjećamo loše. Kako izgledamo i kako se osjećamo, osim genetskih predispozicija, uvelike je rezultat niza elemenata iz našeg života koji nas, sukladno našim odabirima, protekom vremena nagrađuju ili pak dolaze na naplatu.

Baš radi tih razloga, anti-aging je izuzetno širok pojam koji obuhvaća prvenstveno preventivu i korekciju znakova starenja, no anti-aging je također life-style koji obuhvaća životne i prehrambene navike, te naše psihičko stanje.

U najkraćem opisu anti-aging je hidratacija i zaštita od oksidativnog stresa. No, hidratacija se ne odnosi samo na hidratantne preparate, već u različitim životnim dobima, hidratacija moja biti pojačana i oplemenjena kako bi djelovala na zahtjeve kože u toj specifičnoj dobi.

U pogledu ljepote naše kože, iznimno je bitno adekvatnu njegu kože uvrstiti u svakodnevnu rutinu već u ranim godinama života. U mladim godinama pojam anti-aging se odnosi isključivo na njegu kože kojom preventivno djelujemo te tako produžavamo mladenački izgled, a uključuje laganu i hidratantnu njegu prirodnim proizvodima obogaćenu laganim biljnim uljima, hijaluronom i prirodnim ekstraktima koja će utjecati samo na vlaženje kože. Takva njega kože dovoljna je do ranih dvadesetih godina života.

U tridesetima počinje pravi anti-aging. To je vrijeme sazrijevanja kada je mentalna i psihička snaga osobe na vrhuncu, a konture naše kože mladenačke su i zanimljive. No, ono što ne vidimo je dubinski proces isušivanja koji se dešava u našoj koži, a njegove posljedice biti će vidljive godinama nakon. U tridesetim godinama koža treba puno više od čiste vlažnosti i zato pojam hidratacija u tim godinama ima puno kompleksnije značenje, a obuhvaća snabdjevanje vitaminima, antiokdisandima i masnoćama koje održavaju razinu vlažnosti u koži i spriječavaju ubrzani gubitak vode u kožnom tkivu (TEWL). Stoga ispravan anti-age tretman u tridesetima obuhvaća dnevnu i noćnu njegu kože s naglaskom na dodavanje i održavanje vlažnosti, podizanje čvrstoće i jačanje elastičnosti, te neizostavna zaštita od štetnih UVA i UVB zračenja u ljetno doba.

Prelaskom u četrdesete godine, anti-aging obuhvaća još i više; potrebno je još više snage, još više hidratacije, još više masnoća i hranjivih elemenata. Možemo reći da je u ovom periodu života samo nahranjena koža lijepa koža. Ovdje koža počinje gubiti sposobnost jake samo-obnove, potrebno joj je izvana dodati hranu i vlagu koju sada već ubrzano gubi. U četrdesetim godinama (ako smo do tada ispravno njegovali svoju kožu) pojavljuju se prve bore, a koža prezentira prave znakove starenja poput opuštenosti, suhoće, manjka elastičnosti. Svi ovi znakovi time su izraženiji ako naša koža u prethodnim periodima života nije bila ispravno njegovana te ako su životne navike bile neuredne. U ovim godinama svojoj dnevnoj i noćnoj rutini potrebno je dodati serume. Serumi po svojoj namjeni imaju svrhu dodati učinkovitosti dnevne i noćne njege, no često smo radi naših budgeta prisiljeni birati samo jedno od ovoga. Zato se na tržištu često mogu naći serumi koji mogu zamijeniti dnevnu ili noćnu njegu. No, u ispravnom anti-age tretmanu, serum se nanosi na kožu prije dnevne tj. noćne kreme. Serumi i kreme za njegu kože u četrdesetima moraju sadržavati po mogućnosti probiotike ili lysate (kako bi se onemogućio povećan rast patogenih i residentnih bakterija te se time ojačala kožna barijera koja nam je glavni element gubitka ili zadržavanja vode u koži), masnoće u izvornom /prirodnom obliku (biljna ulja, voskovi i maslaci), snažne antioksidanse i vitamine, te druge sastojke poput hijaluronske kiseline za vlažnost i jačanje kožne barijere, lipide, biljne ekstrakte, itd. U ovim godinama naš anti-age tretman se, osim na hidrataciju, bazira na dvije osnovne zadaće: jačanje biomehaničkih kvaliteta kože (podizanje elastičnosti i čvrstoće) tj. održavanje i boost mladenačkih kvaliteta, te počinje koriktivna njega koja uključuje tretmane protiv sitnih linija i bora, te protiv ostalih vidljivih znakova starenja (suhoća, opuštenost, beživotnost).
Ovakva ispravna i redovna njega u četrdesetima, koja sadrži serume, hidratantne dnevne i hranjive noćne kreme (bogate masnoćama), može nas bez velikih nepoželjnih promjena dovesti i do pedesetih godina života.

Pedesete godine, pa na više, za ženu su izazovne u svakom smislu. Ovdje se anti-aging bazira gotovo u potpunosti na korekciju vidljivih znakova starosti. Korekcija u ovom smislu može biti samo kućna njega gdje se koriste kreme sa višim udjelom masnoća i vitamina, sa mliječnim i probiotičnim kulturama, koja se koristi više od 3 puta na dan (2x dnevna njega, 1x noćna njega), potpomognuta serumima i maskama za hranjenje. U najdonjem dijelu kože smještene su masne stanice koje su svojevrsan izvor dobrog stanja kože, no one se u ovim godinama prirodno stanjuju, smanjuju i sporije množe. Tako se javlja suhoća, koja smanjuje volumen kože i na kraju rezultira vidljivim borama. Stoga su masnoće u kozmetičkim proizvodima prijeko potrebne u svakoj, a naročito ovoj životnoj dobi. Kreme sa visokim udjelom prirodnih biljnih ulja, maslaca i voskova pomoći će podignuti volumen kože, prevenirati pojačani gubitak vode, ojačati kožnu (lipidnu) barijeru, održati hidrataciju, te pojačana vitaminima, potaknuti bolji rad stanica u tkivu. Korektivna anti-age njega također može biti potpomognuta medicinskim tj. dermatološkim tretmanima koja osim kontroverznih filera i botoxa sadrži niz tretmana koji ne utječu na umrtvljavanje mišića ili punjenje bora i ostalih dijelova lica, već se sastoji od odličnih tretmana od mikro-dermo abrazije gdje se uklanja površinski sloj stanica, ili ubrizgavanja vitamina i čiste hijaluronske kiseline (ne filera) kako bi koža obnovila mladenačke kvalitete, do tretmana laserima, kemijskog peelinga i raznih tretmana određena prema specifičnim zahtjevima kože. Čak i uz ovakve tretmane, redovna i ispravna kućna njega je obavezna i neizostavna.
U svakom slučaju, od pedesetih godina na dalje hidratacija se mora dodavati i održavati u koži pametnim kozmetičkim tretmanima, odabirom učinkovitih proizvoda koji sadrže prirodne sastojke za podizanje hidratacije i dodavanje masnoća, zaštitu i obnovu kožne barijere i, ono najbitnije, smanjenje vidljivih bora na koži.

Starenje nam je, nažalost, neizostavno, no uz kvalitetne kozmetičke proizvode, uredan lifestyle i trajni optimizam, ono ne mora biti vidljivo do kasnih godina našeg života. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije