neće biti pušten

Šešelj nije podnio zahtjev za privremeno puštanje na slobodu

Seselj
ICTY
11.04.2012.
u 20:50

Šešelj nije nijednom podnio pismeni zahtjev u skladu s pravilima Tribunala, već je to učinio usmeno, za iznošenja završne riječi u ožujku, ali Sudsko vijeće je odbilo taj zahtjev

BEOGRAD - Iako mediji u Srbiji već danima prenose optimizam srpskih radikala kako će njihov vođa Vojislav Šešelj "do petka biti u Beogradu", čini se da od toga neće biti ništa jer Šešelj do sada nije podnio službeni zahtjev za privremeno puštanje na slobodu što je potvrdila i Nerma Jelačić, glasnogovornica haaškog tribunala. Prema riječima Nerme Jelačić, doznaje agencija Tanjug, optuženi je prema pravilima Tribunala, obvezan podnijeti pismeni zahtjev za privremeno puštanje za slobodu, a sudsko vijeće, tijekom razmatranja tog zahtjeva, traži, uz ostalo i jamstva države u kojoj bi optuženi boravio za to vrijeme.

Podsjetila je kako Šešelj nije nijednom podnio takav zahtjev u skladu s pravilima Tribunala, već je to učinio usmeno, za iznošenja završne riječi u ožujku, ali Sudsko vijeće je odbilo taj zahtjev. Šef Nacionalnog savjeta za suradnju s Hašakim sudom, Rasim Ljajić potvrdio je krajem ožujka kako je poslao pismo sucu Jean Claudeu Antonetiu koji predsjedava vijećem u slučaju Šešelj, gdje je najavljena mogućnost jamstva vlade Srbije za privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Ljajić je precizirao kako sam Šešelj nije formalno i službeno tražio ta jamstva od države, ali je "u svojoj završnoj rijeci tražio da ga Tribunal pusti na privremenu slobodu". Šešelj je optužen za ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Vojvodine od 1991. do 1993., a Tužiteljstvo je, u završnoj riječi, tražilo 28 godina zatvora, dok je Šešelj ocijenio kako ne postoji nikakva pravna osnova za bilo kakvu osuđujuću presudu protiv njega i da je postupak protiv njega politički motiviran, podsjećaju mediji u Srbiji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?