NOVA KRIZA

SDP želi da državnu vladu ustroji OHR kao u Federaciji BiH

parlament
VL FOTO
17.06.2011.
u 15:18

Sjednice na kojoj se trebalo glasovati o Kukiću najjvjerojatnije neće biti zbog blokade SDP-a

Iako je najvjerojatnije neće biti zbog opstrukcije SDP-a i stranaka platforme, posve je nakon jučerašnjih sjednica kolegija Zastupničkog doma i Povjerenstva za pripremu izbora predsjedatelja Vijeća ministara neizvjesno što je ustvari i bio zaključak, a kamoli hoće li se održati ranije najavljena sjednica na kojoj se trebalo glasovati o kandidaturi Slave Kukića za mandatara za novi saziv Vijeća ministara. Iako je javno uputio poziv za održavanje sjednice Zastupničkog doma 17. lipnja a što je bio i zaključak sjednice kolegija 9. lipnja sa supredsjedateljima Božom Ljubićem i Miloradom Živkovićem, predsjedatelj Zastupničkog Denis Bećirević je jučer po stranačkom nalogu zaboravio to obećanje.

Nova arbitraža

Naime, SDP-ovac Bećirević je bio protiv da se danas održi sjednica, a Ljubić i Živković su bili da se održi i glasuje o Kukiću. Bećirević čak jučer nije želio uputiti poziv zastupnicima jer odredbe Poslovnika o radu u slučaju nepostizanja koncenzusa preciziraju da o dnevnome redu sjednice mogu odlučiti zastupnici. No, i tu staje logika s bh. propisima pa nije jasno tko će pozvati te zastupnike ako netko blokira održavanje sjednice. U međuvremenu je kandidat za mandatara Kukić tražio u pismu odgodu sjednice kazavši da nije spreman izaći s programom za zastupnike i da mu se da sedam dana kako bi pokušao dobiti parlamentarnu većinu. Prema Ljubićevim riječima, posve je jasno da SDP i okupljene stranke ne žele državnu vladu i blokiraju ustroj.

“Ovdje se jasno pokazalo tko blokira državu, a tko želi da se stvari konačno riješe. Ja se bojim da nije u igri taktika odugovlačenja uzimajući u obzir i ono što je jučer rekao visoki predstavnik da je međunarodna zajednica spremna čekati tjedan do dva dana prije nego se ona uključi”, kazao je Ljubić.

Kupovina vremena

Dodao je da stranke platforme sa Slavom Kukićem žele potrošiti to vrijeme. Izrazio je očekivanje da će međunarodna zajednica shvatiti tko blokira vlast.

“Demaskira se pozicija da gospodin Kukić nema većinu, inscenira kriza i pokušava uključiti međunarodna zajednica kako bi arbitrirala kako je to bilo u Federaciji”, zaključio je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?