Sarajevo

Sastanak šestorke 14. veljače

Šestorka
08.02.2013.
u 10:21

Stranke pokušavaju naći rješenje kako bi u travnju postigle dogovor

Sastanak šestorke bit će, kako doznajemo, u Sarajevu 14. veljače. Lideri su proteklih dana imali telefonske razgovore te pojedini i susrete kako bi se dogovorili oko sastanka na kojem će glavna tema biti - izvršavanje presude u slučaju ‘Sejdić - Finci’.

Približavanje stavova

Usporedo s razgovorima koje vodi Ured posebnog predsjednika Europske unije u BiH s predstavnicima stranaka, šestorka će na sastanku u Sarajevu, na Dan zaljubljenih - 14. veljače, pokušati približiti stavove kako bi se presuda izvršila. Europska unija inzistira na rješenju ‘Sejdić - Finci’ i poruke koje su lideri dobili su jasne.

Do travnja dogovor ili idu oštre sankcije. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će početkom travnja, za kada je planiran sastanak političkih lidera u Mostaru, biti riješeno pitanje provedbe odluke “Sejdić - Finci”. Čović je potvrdio za medije kako je ova stranka dobila pismo visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea u kome se traži aktiviranje na rješavanju pitanja definiranih u “Mapi puta” - odluke “Sejdić - Finci” i mehanizma koordinacije. “To nam nitko ne treba pisati, mi smo preuzeli obvezu da do kraja ožujka riješimo pitanje ‘Sejdić - Finci’. Očekujem da ćemo početkom travnja imati rješenje”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu, napominjući da bi bilo neodgovorno da se ne ispuni ta obveza. Na pitanje je li točno da se u pismu predlaže elektorski način glasanja za člana Predsjedništva BiH, Čović je rekao da pismo koje je dobio u svom sadržaju nema takvog rješenja, ali da je upoznat o idejama za takvo rješenje. Ashton i Fuele ističu da se od BiH očekuje da rezultate po ovim pitanjima prezentiraju na idućem sastanku političkog dijaloga na visokoj razini koji će biti održan u travnju. - Mi ćemo dati doprinos u tome da naglasak stavimo na promjenu Ustava kako bi mogli biti normalna, europska država. Mi moramo osigurati da Hrvati budu jednakopravni, i to je konačnica funkcioniranju cijele države.

Promjene Ustava i BiH

Konstitutivni narodi moraju izbjeći strah da će im netko birati predstavnike u vlasti, i to je ključno. Ako se dogovorimo u travnju, napravit ćemo veliki iskorak. Međunarodna zajednica je prepoznala taj problem i sada pokušavaju pomoći da se stvari promjenu na bolje. Imam osjećaj da su svi prepoznali potrebu da 2013. godinu iskoriste za promjene Ustava s obzirom da nema izbora. Iduće godine nisu samo izbori u BiH, nego i u Europskoj uniji. Dolazimo u opasnost da ostanemo izvan brojnih procesa, i to se ne smije dogoditi - kazao je Čović. Sastanak šestorke u Sarajevu idućega tjedna prilika je da se sve stvari koje su sporene i u kojima se neke od stranaka ne slažu još jednom prijeđu, te počnu tražiti kvalitetna rješenja kako bi se dogovor u travnju i postigao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?