Nakon Remetinca

Sapunar savjetnik uprave u tvrtki koju je oštetio za milijune kn

josip sapunar
Željko Lukunić/PIXSELL
31.12.2010.
u 09:30

Ostaje u istom uredu u kojem je radio i do sada, s plaćom od 15 tisuća kuna, a ostao mu je i službeni automobil

Josip Sapunar, nedavno smijenjeni član uprave Hrvatskih autocesta, postao je savjetnik uprave te državne tvrtke!

A da bude još gore...

Sapunara je Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, smijenio u prošli utorak, tek peti dan nakon Sapunarova izlaska iz pritvora u kojem je završio sredinom studenog zbog sumnji da je preko Fimi medije, s dva bivša predsjednika uprave HAC-a, Marijom Crnjakom i Juricom Prskalom, oštetio tvrtku za 23 milijuna kuna. Nakon izlaska iz pritvora Sapunar je odmah došao na posao u HAC, i to u isti ured i na isto mjesto člana uprave na kojem je i počinio kaznena djela za koja se tereti. A da bude gore, Sapunar je, kako neslužbeno doznajemo, priznao sve što mu se u aferi Fimi media pripisuje. Zato je i pušten samo on iz pritvora, u kojem je proveo mjesec dana, dok su Prskalo i Crnjak još u Remetincu.

Kalmeta je Sapunara smijenio s mjesta člana uprave HAC-a tek nakon medijskog pritiska, ponajprije Večernjeg lista, koji je upozorio na apsurd da se čovjek koji je priznao da je izvlačio novac iz HAC-a vrati nakon pritvora na isto radno mjesto na kojem je počinio ta nedjela iako mu je pritvor i bio određen zbog opasnosti da počini ista kaznena djela.

Kako doznajemo, i nakon smjene s mjesta člana uprave, Sapunaru kao savjetniku ostaju sve privilegije koje je dosad imao. Prema našim informacijama, Sapunar ostaje u istom uredu u kojem je i dosad radio, a ostaje mu čak i službeni automobil. A i plaća će mu biti navodno oko 15.000 kuna neto, koliko je imao i kao član uprave. Te povlastice stavljaju ga u povlašteni položaj naspram ostalih savjetnika uprave HAC-a, kojih uz njega ima još čak devet!

Uhićen, a privilegiran

I tim je savjetnicima plaća 15-ak tisuća kuna, no oni nemaju svoje osobne urede, nego su raspoređeni po organizacijskim jedinicama, a nijedan od njih nema službeni automobil. Savjetnikom uprave HAC-a postali su uglavnom bivši direktori sektora, kojima se, kao i članovima uprave, u ugovorima garantira da će u slučaju smjene s funkcija biti savjetnici uprave.

Sapunar je također privilegiran u odnosu na druge uhićene članove uprave i direktore HAC-a, u aferi s tunelima i aferi Fimi media, jer su Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević te Goran Legac još u pritvoru i ne samo smijenjeni nego su dobili otkaz jer se nisu pojavili na poslu. Sapunar je u svom iskazu istražiteljima, prema neslužbenim informacijama, kao svog nalogodavca za Fimi mediju imenovao Božidara Kalmetu.

No istražiteljima je on zanimljiv jer zna sve tajne o tome kako se izvlačio novac iz cestogradnje. Zbog svega toga vjerojatno ima zaštićen status i u HAC-u, tvrtki koju je kao član uprave oštetio za milijune, a sad bi taj isti čovjek trebao savjetovati upravu!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?