VANDALIZAM

S 20 grobova u Travniku ukrali su fotografije mrtvih, križeve, kipove

groblje, dubrovnik
Grgo Jelavić/PIXSELL
02.11.2010.
u 08:29

Vandali su pljačkali sve što je od bronce, mesinga i mramora...Vjernici još uvijek ne mogu vjerovati...

Nepoznati vandali oštetili su dvadeset nadgrobnih spomenika u Brajkovićima i Grahovčićima.

Pljačkali sve

Vjernici su to primijetili kada su došli zapaliti svijeće i položiti svijeće na grobove svojih pokojnika. Vandali su pljačkali sve što je od bronce, mesinga i mramora. Krali su brončane križeve, vaze bilo da su od mesinga ili mramora te slike pokojnika koje su bile ugrađene u porculan na spomenicima. Policija je izvršila očevid i još traga za lopovima koji su najvjerojatnije predmete s groblja prodali nekom od brojnih otpada u SBŽ-u. - Kad su došli na groblje, rođaci su vidjeli da nema vazi na spomeniku, nema ringli na poklopcu. Ovdje mi je djever ukopan, a ovakvih oštećenja ima još dvadeset u ovom groblju, kaža Ivka Kozina.

Župnik župe Brajkovići fra Pero Oršolić, kojoj pripadaju i Grahovčići gdje su također oštećeni spomenici, rekao nam je: - Dobio sam dojavu od vjernika koji su zvali s groblja. Otišao sam vidjeti, a već je bila policija na očevidu. Bilo je oštećivanja spomenika, odnošenja kipova od mesinga, vazi, nekoliko fotografija sa spomenika, ne znam komu trebaju slike umrlih i drugog. Ljudi reagiraju, i razočarani i ljuti i malo u nevjerici da se to događa na jednom javnome mjestu, na svetome mjestu kao što je za nas groblje. I da se to događa pred same blagdane jer su ovo dani kada naša rodbina i prijatelji dolaze sa svih strana da posjete grobove. Na nekoliko grobova otrgnuti su ili polomljeni križevi od mesinga.

Nemaju mira


Neki su ostali bez fotografija na spomenicima, a jedan Gospin kip ostao je polomljen i ostavljen jer su lopovi primijetili da je od gipsa a ne od mesinga. Vjernici koji su došli na ova groblja iz Republike Hrvatske i inozemstva ne mogu se načuditi kako više ni “mrtvi nemaju mira”...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?