Apokaliptični pogled

Ruski Ka-32 toči kerozin u Sarajevu umjesto u Mostaru

Helikopter
Tomo Milićević
30.08.2012.
u 10:09

Ruska letjelica sa sobom vuče samo 300 litara vode više nego što to primjerice može ponijeti helikopter Oružanih snaga BiH

Vijeće Europe, Turska, Ruska Federacija, Hrvatska, Amerika, EUFOR, samo se neke od adresa od kojih su vlasti iz BiH zatražile pomoć u gašenju vatrene stihije koja već tjednima odnosi hektare i hektare šuma i niskog raslinja. Ruska Federacija se smilovala i poslala svoj helikopter Ka-32, u čijem je angažiranju sudjelovalo Ministarstvo sigurnosti BiH. Golemi ruski helikopter stigao je iz Srbije gdje je stalno stacioniran u slučaju požara, ali je problem u tome što osim velike potrošnje goriva sa sobom vuče samo 300 litara vode više nego što to primjerice može ponijeti helikopter Oružanih snaga BiH. Tako da od ruskog diva koji troši nekoliko puta više goriva od domaćih helikopterskih uzdanica, nema velike pomoći. I da stvar bude još gora, nitko od vlasti ili Ministarstva sigurnosti BiH nije se sjetio da ruski helikopter spremnik kerozinom puni u Mostaru u čijoj blizini gasi požare, a ne u Sarajevu za čiji mu prelet i dolet treba blizu 60 minuta. Kako smo doznali, ova nelogičnost uvjetovana je zbog interesnih lobija koji prodaju kerozin. Jedan nabavljač kerozina opskrbljuje Zračnu luku Mostar, a drugi Zračnu Luku Sarajevu, a s obzirom da se na požarima da nešto i zaraditi logično je da trošak na kraju bude veći. Za razliku od ruskih gostiju, koje djelatnici Ministarstva sigurnosti u što smo se uvjerili na terenu dovoze u limuzinama, domaći piloti koji su angažirani na gašenju požarišta, nemaju novaca ni kvalitetan topli obrok. Gorivo troše iz zaliha koje su namijenjene za obuku u posebnim uvjetima i pitanje je dana ukoliko ovi požari nastave harati kad će i te zalihe nestati. Na heliodromu također leži temeljito za političke dužnosnike preuređeni helikopter MI-8, ali nema nastavak za vitlo pa ne može gasiti požare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?