ipak uvjet

Ruprecht Polenz: Srbija će morati priznati Kosovo prije ulaska u EU!

kosovo, barikade, kfor
Reuters/PIXSELL
12.09.2012.
u 14:45

Predsjednik Odbora Bundestaga za vanjsku politiku rekao je da Srbija mora provesti akcijski plan

– Tijekom pregovora o pristupanju EU Srbija će morati priznati Kosovo i to je bitno prije samog stupanja u EU – rekao je Ruprech Polenz, predsjednik Odbora Bundestaga za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanje novinarke agencije Beta što je "potrebno da bi Njemačka načelno postojeću, ali zadnjih mjeseci uveliko zamrlu potporu Srbiji na njezinu putu u EU ponovo aktivirala".

>> Rexhepi: Moraju se ukinuti paralelne institucije na Kosovu

Polenz je naveo i uvjete za ulazak u EU koje stoje pred Srbijom.

– Na prvom mjestu je Akcijski plan koji je Srbija dogovorila s EU i koji se sada mora provesti i ostvariti prije svega kada je riječ o reformi pravosudnog sustava. Drugo, i to je karakteristično njemačka točka, mi očekujemo postizanje napretka u rasvjetljavanju i kaznenom gonjenju počinitelja napada na Veleposlanstvo SR Nemačke u veljači 2008. Od Srbije očekujemo signale da se proces regionalnog pomirenja nastavlja i da nema pokušaja novog interpretiranja povijesti, kao što je djelomice učinjeno s genocidom u Srebrenici – rekao je Polenz dodajući da je "vrlo značajan način na koji se Srbija odnosi prema Srbima na Kosovu jer mi želimo vidjeti kako se paralelne strukture u sigurnosnom i upravnom aparatu razgrađuju i da se smanjuje financijska potpora". Zbog nazočnosti njemačkih vojnika u snagama KFOR-a i Eulexa, Njemačka traži neka Beograd utječe na Srbe na sjeveru Kosova kako bi se ostvarila bolja suradnja s KFOR-om i Eulexom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?