Prošlo godinu dana

Rođendan bez slavlja

'01.07.2010., Zagreb - Hrvatska, U Sefferovoj ulici Ramo Dedic medju prvima je cestitao 57. rodjendana predsjednici vlade RH Jadranki Kosor. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
Autori: Jasmina Popović, Iva Puljić-Šego
02.07.2010.
u 15:30

Jutro je za premijerku počelo s rođendanskim ružama, a onda su idilu pokvarile “pljuske”

Pedeset sedam crvenih ruža za 57. rođendan i poljubac Rame Dedića (sva sreća da u čestitare nije stigao sa slikom). Jutro je za premijerku, tek što je kročila iz svoje zgrade u Šeferovoj ulici, počelo posve dobro.

Žvaka na pod pa pusa

No, “idila” nije dugo potrajala. Ubrzo je jedan portal objavio fotografiju premijerke uhvaćene kako iz usta vadi i na pod baca žvakaću gumu netom prije nego što će razmijeniti poljupce s “romskim Obamom”. Uskoro stižu i ostale pljuske... Sindikati objavljuju da su prikupili čak 813.016 potpisa za raspisivanje referenduma o ZOR-u, HŽ će radnicima, kako bi izbjegao tužbe, morati isplatiti božićnice, odgođeno je spajanje zagrebačkih bolnica... Nimalo lagan dan za premijerku koja rođendan zapravo nije ni proslavila. Jučerašnja sjednica Vlade, naime, prošla je bez spomena rođendana, ali je premijerka ipak u novinarsku sobu izvjestiteljima koji prate rad Vlade poslala kolače i cherry. I dok su joj stizale loše vijesti o zapinjanju provedbe mjera uvedenih zbog krize i recesije, premijerka ih je morala nekako amortizirati. Tako ni jučer nije propustila pohvaliti se da je Vlada otvorila i posljednja tri poglavlja u pregovorima s EU, da su državne tvrtke dobavljačima sada dužne samo 128 milijuna kuna... Ministar Šuker kaže da su nam javna poduzeća sada likvidnija nego ikad. Socijalne je partnere pak J. Kosor pozvala na dijalog te rekla da vjeruje u dogovor za stolom. No, nijednom se riječju nije osvrnula na to da je na današnji dan prije godinu dana iz Vlade otišao bivši premijer Sanader i predao vlast u njezine ruke.

Nije bila svjesna teškoća

U ekskluzivnom intervjuu Mislavu Bagi na Novoj TV premijerka je pak izjavila da, “unatoč padu popularnosti, ne planira dići sidro te će odraditi mandat do kraja” i “da su joj sada mnogo jasniji razlozi Sanaderova odlaska”. Povjerila se da je u mandat krenula s mnogo podcjenjivanja i da nije bila ni svjesna koliko će joj biti teško, a da uvođenje kriznog poreza i povećanje PDV-a smatra najtežom odlukom koju je morala donijeti. Sa sjednice Vlade u Sabor je jučer poslala Nacrt prijedloga zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima prema kojima će se ovrha moći provesti i nad oročenim novcem. Njemu se, priznao je Šuker, žestoko opirao bankarski sektor, ali nema više toga da se novac oroči i duguje na sve strane. Kada se zakon prihvati, oročeni se novac neće moći isplatiti dok se ne podmiri dug. Vlada će šest mjeseci sufinancirati izlaženje Vjesnika, ali 50% zaposlenika ostat će bez posla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?