Bosansko Grahovo

Razvoj turizma kroz projekt koji će zaštititi geološke fenomene...

Jezero
15.05.2012.
u 13:11

Šatorsko Jezero ‘govori’ o narodnim legendama, liječi nerotkinje, poboljšava vid...

Nakon posjeta pećini Ledenica uputili smo se u drugu ekspediciju. Cilj Šator planina na kojoj je, na nadmorskoj visini od oko 1500 m, priroda stvorila veliko jezero, u narodu od milja nazvano Gorsko oko. Šatorsko jezero oduvijek je bilo i ponos i izazov za sve Grahovljake, ali i brojne ljubitelje prirode, posebice planinare. Uputili smo se s nekoliko terenskih vozila i jednim manjim busom na odredište udaljeno 37 km. Oko dobro očuvanoga šumskog puta smjenjuju se visoke jele, smrče (smreke), bukve…, prelijepi cvjetni proplanci, ostaci snijega u ‘vododerinama’, jednom riječju ljepota, mir i spokoj. A onda se ukaza ono, jezero, blistavo u svom zelenom plavetnilu, ogledalo za planinske vrhove, životinje, ljude i cvijeće. Na toj visini, na obalama jezera svaki zvuk dobiva posebnu eho-boju.

Legenda o Bulinom vrelu

Planinar među nama Hajro Gromilić iz Livna o jezeru zna sve. Dugačko je 377 m, široko 127 m, a najveća dubina mu je osam metara. Uz jezero su vezane i narodne legende. Jezero je to koje liječi neplodne žene (nerotkinje). Legenda kaže kako bi takve žene na jezero dolazile prije sunca te bi, bacivši u vodu sve što su imale na sebi (i rublje), tri puta obišle oko jezera. Kada bi nakon izvjesnog vremena rodile sina, morale bi mu davati ime Adam, a ako bi rodile kćer zvala bi se Bula. Nekoliko stotina metara dalje nalazi se zanimljivo jezerce, vrelo, koje je jedno od 365 vrela na ovoj planini. Ime mu je Bulino vrelo, a priča s vrlo snažnom porukom seže u davna vremena. Predaja kaže kako je u glamočkom selu Odžak živjela Bula, djevojka plemenita roda, ali slijepa. Jedne noći je usnula neobičan san. Glas koji joj se u snu javio kazao joj je da će progledati ako se umije vodom s najgornjega jezera na Šator planini. Kazala to ocu, a on spremi pratnju i uputi je na vrelo. Dok su biserne kapi vode milovale Bulino lice, začu glas: Ostavi nešto na dar. Djevojka skinu s vrata đerdan i spusti ga u vodu... Na putu kući je progledala i upitaše je gdje joj je đerdan. Kazala je što je uradila, a u dubini duše bi joj žao ukrasa. Legla je, a ujutro nađe đerdan pod jastukom, ali je ponovno bila slijepa.

Vrijedan projekt

Pod dojmom priče nastade kolektivno umivanje. U jezerce pade i po koji novčić, napuniše se i boce. U suradnji s Općinom Grahovo, a uz financijsku potporu EU-a, nastao je projekt koji prije svega treba zaštiti ova dva geološka fenomena, pećinu Ledenicu i Šatorsko jezero. U ovoj fazi projekt je vrijedan 90.000 KM. Istražen je broj noćenja u Grahovu i posjet fenomenima od 1985., evidentirano je 186.750 noćenja, do 130.000 boravaka u 1990. godini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?