Crna statistika

Rastu nezaposlenost i cijene hrane, a pada ukupna proizvodnja

Kupovina
02.10.2012.
u 10:09

Cijene usluga
i proizvoda koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH su porasle za 0,3 %

Prema podacima Agencije za statistiku BiH u kolovozu je osim porasta cijena i nezaposlenosti zabilježen i pad ukupne industrijske proizvodnje. Naime, pad ukupne industrijske proizvodnje u kolovozu ove godine u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini iznosi 2,1 posto. U istom mjesecu ove godine, BiH je ostvarila ukupan robni promet s inozemstvom u vrijednosti od 1,984 milijuna KM, od čega se na izvoz odnosi 632 milijuna KM ili 31 posto, dok uvoz iznosi 68 posto. Dakle, u okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u promatranom mjesecu, postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosi skoro 47 posto. U razdoblju siječanj- kolovoz ove godine, BiH je u robnom prometu s inozemstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit u vrijednosti od 4 milijarde i 850 milijuna KM, što je za 5,8 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Inače, u kolovozu se najviše

izvozilo u RH, a izraženo u postotcima taj izvoz iznosi 15, 7 posto od ukupno ostvarenog izvoza. Od susjednih zemalja, također značajan izvoz u istom mjesecu ostvaren je u Srbiju u iznosu od 9,3 posto. Kada su u pitanju zemlje EU-a, u kolovozu se najviše izvozilo u Njemačku. Kada je u pitanju registrirana nezaposlenost, ista se odnosi na mjesec srpanj, a broj nezaposlenih osoba u BiH je iznosio 539.366 osoba. Dakako, u ovom slučaju riječ je o osobama registriranim na zavodima za zapošljavanje. Što se pak tiče potrošačkih cijena, u mjesecu kolovozu u BiH je u odnosu na srpanj ove godine zabilježena inflacija od 0,3 posto. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u kolovozu u odnosu na srpanj ove godine, u prosjeku su porasle za 0,3 posto. Najviše su porasli prijevoz, stanovanje, voda, električna energija, plin. Međutim, u kolovozu su također poskupila goriva poput dizela za 5,8 posto u odnosu na srpanj ove godine, zatim super 98 za 5,6 posto, bezolovni 95 za 3,7 posto. Što se pak tiče prehrambenih artikala, cijena šećera u kolovozu je bila veća za 2,1 posto kao i mesa i mesnih prerađevina u visini od 0,4 posto. Posupile su također i neke komunalne usluge, poput vode i odvoza smeća za 0,1 posto. U odnosu na srpanj, nisu poskupili ulje, kruh, domaće i strane cigarete. Zanimljivo da je zabilježeno i smanjenje cijena u kolovozu u odnosu na srpanj ove godine, a ono se odnosi na bezalkoholna pića, zdravstvo i obuću te pojedine prehrambene artikle. Najveći mjesečni rast bilježe alkoholna pića za skoro 10 posto, prijevoz za 4,5% kao i restorani i hoteli za 1,8 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?