HNŽ

Prošlo pola učenika, a 366 pred isključenjem iz škole

ocjene
VL FOTO
16.04.2012.
u 11:20

Zbog lošeg vladanja do polugodišta je iz srednjih škola HNŽ-a izbačeno 7 učenika

Kada bi se nastava za učenike srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije, koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku, sada završila, tek nešto više od polovice učenika dobilo bi svjedodžbu da je završilo razred. Od onih koji imaju jedinice, jedna trećina bi odmah bila upućena da ponovi razred, a ostali bi bili upućeni na popravni ispit. Neki veći uspjeh nisu postigli ni učenici koji nastavu slušaju na bošnjačkom jeziku, tek za par postotaka.

Loši u srednjim školama

Prema podacima Zavoda za školstvo Mostar, od 6177 srednjoškolaca, prvo polugodište je s uspjehom završilo njih 3473 ili 56 posto. No, pred njima je dugo proljetno razdoblje, kada će se morati popraviti ili učenici ili profesori, ili i jedni i drugi, ali na kraju prolaznost treba biti više od 95 posto.

Zanimljivo je kako je među učenicima koji su s uspjehom završili prvo polugodište, najviše je vrlo dobrih, skoro trećina. S odličnim uspjehom srednju školu je završio svaki jedanaesti učenik, dok se s “dvicom” provukao tek svaki 107. učenik. S prolaznošću od 91,7 posto, najbolje su bile: Internacionalna privatna gimnazija i Glazbena škola Ivana pl. Zajca iz Mostara. Treba istaći kako je Gimnazija FG Martića iz Mostara postigla zavidan uspjeh s prolaznošću od 79,1 posto. Ponovno je naslabija bila Srednja ekonomska škola Joze Martinovića iz Mostara, gdje je prolaznost 31,5 posto. Prosječna ocjena na razini zavoda je 2,6

Ni o vladanju srednjoškolaca se ne bi moglo baš pohvalno govoriti, barem kada se radi o prosjeku. Podatak da se izostalo 170 tisuća sati ne govori dovoljno kao podatak da je svaki učenik u prosjeku tijekom prvog polugodišta s nastave izostao 27 sati, od čega četiri neopravdano. S obzirom da većina učenika ne izostaje neopravdano, možete zamisliti kako neki izostaju, bolje reći, rijetko se pojave na nastavi. Zbog vladanja je iz škole izbačeno sedam učenika, a njih još 366 je na čekanju, s izrečenom pedagoškom mjerom “opomena pred isključenje”.

Bolje u osnovnim

U osnovnim školama, gdje se u nekim zemljama Europe i ne može “propasti”, stanje je znatno bolje. Na kraju prvog obrazovnog razdoblja školske 2011./2012.godine u osnovnim školama Hercegovačko-neretvanske županije postignut je vrlo dobar uspjeh - srednja ocjena 3,77, a prolaznost je solidnih 86,0 posto. I ovdje postoje velike razlike od škole do škole. Osim specijaliziranih škola, najvišu prolaznost je postigla OŠ Crnići 93,97 posto, te Osnovna škola S. S. Kranjčevića 93,49 posto, dok je s najlošijim uspjehom Osnovna škola Kruševo (70,71 posto).

Oni što su prošli uglavnom su ili odlični ili vrlo dobri. Tako je od ukupnog broja učenika s pozitivnom ocjenom čak 87 posto je odlično ili vrlo dobro, popola. A s dvicom je prošao jedan od dvjesto učenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?