SPORAZUM NA ISPITU

Proračun i slučaj ‘Dobrovoljačka’ prijete blokadi imenovanja VM-a

sastanak
VL FOTO
21.01.2012.
u 11:04

ajave o mogućem prolongiranju formiranja vlasti brinu i domaću javnost i strane diplomate

Međunarodni dužnosnici u Bosni i Hercegovini tražit će od stranačkih lidera da ne dopuste zastoj u provedbi sporazuma o uspostavi vlasti na državnoj razini i deblokadi europskog puta zemlje.

Konfuzija oko proračuna

Iako konzultacije predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande sa strankama oko imenovanja ministara i zamjenika ministara dobro napreduju, konfuzija oko državnog proračuna i obustava istrage u slučaju „Dobrovoljačka“ prijete da ponovno zaustave proces imenovanja Vijeća ministara. Bevanda bi početkom idućega tjedna trebao obaviti konzultacije sa SNSD-om i SDS-om, ali ove dvije stranke najavljuju mogućnost prolongiranja imenovanja državne vlade zbog nezadovoljstva radom pravosudnih institucija na razini BiH. Ne ulazeći u opravdanost kritika koje iz RS-a dolaze na račun državnog pravosuđa, treba reći da bi nova blokada imenovanja Vijeća ministara imala vrlo negativne posljedice po unutarnje stanje u zemlji, ali i međunarodnu poziciju BiH. Toga su sigurno svjesni i lideri SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mladen Bosić, koji će u nedjelju razgovarati o novonastaloj situaciji u Bosni i Hercegovini i mogućim implikacijama odluke Tužiteljstva BiH na proces formiranja vlasti na državnoj razini.

S druge strane, neke od potpisnica međustranačkog sporazuma iz Federacije BiH povlače prilično čudne poteze vezano uz državni proračun i zakon o sustavnu državne pomoći. Tako je zbog određenih rezervi SDA odgođeno izjašnjavanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH o predloženom zakonu o sustavu državne pomoći, koji je dio paketa dogovorenog na posljednjem sastanku šestorice stranačkih lidera.

Novo rješenje

Eventualna propast međustranačkog sporazuma dugoročno bi prolongirala mogućnost postizanja novog rješenja za izlazak zemlje iz najveće poslijeratne političke krize. Strani dužnosnici u Sarajevu nadaju se da do toga neće doći, pa će idućih dana uslijediti niz kontakata sa stranačkim liderima kako bi se osigurala dosljedna primjena kompromisnog sporazuma šest političkih stranaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?