KALKULACIJE

Proračun BiH moguć i bez glasova iz SDA

bevanda
VL FOTO
06.04.2012.
u 10:53

Vjekoslav Bevanda: Neću više inzistirati na konsenzusu oko donošenja proračuna

Vijeće ministara BiH zaključilo je jučer da je prijedlog paketa financijskih propisa Ministarstva financija i trezora dobra osnova za sveukupnu reformu u ovoj oblasti o čemu će se ministri izjašnjavati idućeg tjedna, nakon što se predloženi materijali usklade s raspravom na sjednici i tehnički dorade. Spomenuti paket uključuje Nacrt zakona o državnom proračunu za 2012., izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, te više odluka kojima se predviđa smanjenje plaća, naknada i ostalih troškova u institucijama BiH.

Dogovor do kraja travnja

Ministar obrane nastavit će razgovore s predstavnicima entitetskih vlada radi pripreme prijedloga izmjena zakona kojim će biti regulirana prava otpuštenih pripadnika Oružanih snaga, kako bi do nastavka sjednice bio postignut dogovor o ovom pitanju. Ovo je službeno priopćeno nakon zasjedanja Vijeća ministara. Doznajemo kako se konačan dogovor o ovogodišnjem proračunu i dalje očekuje do kraja travnja. Prema riječima predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, dogovor je jedini mogući odgovor na sadašnju kriznu situaciju i nastavak reformi. Donošenje proračuna prvi je ozbiljniji test na kojemu je zapela vladajuća šestorka zbog zahtjeva ministara iz SDA da se u proračunu nađu i sve obveze po ranije donesenim zakonima, među kojima su i obveze prema razvojačenim braniteljima.

Novonastala situacija

S druge strane stoji politički dogovor čelnika šest vladajućih stranaka da proračunski okvir iznosi 950 milijuna KM. Predsjedatelj Bevanda u novonastaloj situaciji poziva na konačni dogovor, a kolege da prevladaju razlike i usvoje proračun za 2012. kako bi ova institucija mogla normalno funkcionirati. U suprotnom nije isključen niti drukčiji scenarij. “Neću više inzistirati na konsenzusu oko donošenja proračuna”, poručio je Bevanda prije jučerašnjeg zasjedanja Vijeća ministara. To znači da bi se kod donošenja proračuna mogla dogoditi prva situacija većinskoga glasovanja, te se neće obazirati na protivljenje SDA. Da bi odluka postala pravovaljana, potrebno je da dobije natpolovičnu većinu, a s druge strane, i potporu iz svakoga naroda. U ovome slučaju očekuje se sigurna potpora bošnjačkih ministara iz redova SDP-a. Traži se kompromis kako bi se ispoštovao dogovor šestorice lidera da proračun ne probije iznos od 950 milijuna KM, na čemu posebno inzistiraju stranke iz RS-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
11:00 07.04.2012.

Mozda i moze bez SDA, ali je upitno moze li sa ovim Lijanovicem...ko kuga je! :-)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?